Política

Primavera calenta per a les reformes de Macron

Milers de persones es manifesten a França en contra de la supressió de 120.000 places de funcionaris

Els agents ferroviaris faran vaga des de principi d’abril fins a final de juny

Ahir es complien cinquanta anys de l’inici del moviment de protesta en la Universitat de Nanterre que va desembocar en la revolta del Maig del 68. Cinc dècades després, França s’ha convertit probablement en un país menys rebel, el moviment sindical està més afeblit. Però milers d’estudiants, professors, funcionaris i agents de la companyia ferroviària SNCF van participar ahir en una de les jornades de vaga i mobilitzacions més importants organitzades en contra de les reformes neoliberals del president francès, Emmanuel Macron.

Els comentaristes l’havien descrit com un “dijous negre” per a l’executiu. Les xifres de mobilització ho van confirmar: entre 400.000 persones, segons els sindicats, i 165.000, segons les autoritats franceses, van participar en les 150 manifestacions convocades arreu de França. La primavera comença calenta per a Macron.

Dues manifestacions amb una participació notable van tenir lloc ahir en paral·lel a París. Per una banda, 34.700 funcionaris, segons un recompte fet per un conjunt de mitjans francesos, van manifestar-se en contra de la supressió de 120.000 places de treballadors públics i de la reforma de la funció pública prevista per l’executiu centrista. Macron pretén impulsar la contractació d’empleats en l’administració que no hagin passat unes oposicions, remunerar els treballadors públics en funció dels mèrits personals i impulsar un pla d’acomiadaments voluntaris entre els treballadors de l’Estat.

D’altra banda, també van desfilar pels carrers de la capital francesa uns 13.100 agents ferroviaris en contra de la reforma de la companyia estatal SNCF. Aquests van expressar el seu rebuig envers la supressió de l’estatut laboral dels agents ferroviaris, una conquesta social del període de postguerra, que els garanteix un lloc de treball fix i la jubilació a partir dels 57 anys o 52 per als conductors. Enfront d’aquesta mesura, el conjunt dels sindicats del sector ferroviari han organitzat una sèrie de vagues de dos dies cada setmana, des del 2 d’abril fins al 28 de juny. “Esperem que el govern cedirà, ja que tots els treballadors de la SNCF estan units en aquesta mobilització i disposem dels mitjans per bloquejar l’economia del país”, assegura Laurent, un agent ferroviari del nord-est de França.

“Ha vingut bastanta més gent que en l’anterior manifestació de funcionaris del 12 d’octubre”, afirma Thomas Dolle, professor de secundària. Després d’haver flexibilitzat el mercat laboral al setembre, Macron encadena les reformes amb gran celeritat, i això amenaça d’estendre el descontentament. També van mobilitzar-se ahir els estudiants en contra de la introducció de la selectivitat en les universitats, o empleats del sector aeroportuari en contra de les privatitzacions dels tres aeroports de París. “Ens mantindrem ferms”, va dir el ministre d’Economia, Bruno Le Maire, davant la perspectiva d’una primavera agitada.

Sarkozy diu que tot són calúmnies

La millor defensa és l’atac. L’expresident francès Nicolas Sarkozy basa en aquest refrany futbolístic la seva defensa judicial després d’haver estat imputat abans-d’ahir pel suposat finançament il·legal de la campanya presidencial del 2007. “No hi ha la mínima prova”, va assegurar ahir a la nit Sarkozy al plató de la cadena de televisió TF1, negant així la veracitat dels documents i el testimonis que apunten que l’equip de campanya del dirigent conservador va rebre almenys 5 milions d’euros del règim libi de Moammar el-Gaddafi. “No hi ha cap membre de la banda de Gaddafi que formuli la mateixa xifra”, va dir. I va reconèixer que els jutges li han prohibit que vegi els seus col·laboradors Brice Hortefeux i Claude Guéant. Sarkozy va mantenir al plató la mateixa actitud victimista de l’interrogatori davant de la policia judicial, en què es va presentar com la víctima “d’un infern de calúmnies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona