Política

L’ONU insta l’Estat a garantir els drets polítics de Sànchez

El comitè de Drets Humans demana mesures cautelars per evitar danys irreparables

El text no és vinculant

L’Estat espanyol va rebre ahir un revés després que ahir el comitè de Drets Humans de les Nacions Unides instés l’Estat a prendre “les mesures necessàries per garantir” que Jordi Sànchez “pugui exercir els seus drets polítics” d’acord amb l’article 25 del Conveni de Drets Humans. El comitè, amb seu a Ginebra, acceptava, d’aquesta manera, una petició dels advocats de Sànchez per protegir els drets civils i polítics de l’expresident de l’ANC i diputat de Junts per Catalunya (JxCat).

En el document en què accepta la petició, el comitè cita l’article 92 de les seves normes de funcionament per demanar “mesures cautelars” a l’Estat, un mecanisme previst per l’ONU per evitar “danys irreparables” a les persones que denuncien abusos dels seus drets.

Concretament, el text diu que l’Estat espanyol “ha estat requerit a prendre totes les mesures necessàries per garantir que el senyor Jordi Sànchez i Picanyol pugui exercir els seus drets polítics”. Tot i això, el document especifica que la petició “no implica cap decisió” final del comitè sobre la qüestió, sinó que es pren de manera preventiva. El comitè ha enviat un escrit al govern espanyol en què li demana que enviï “qualsevol informació o observacions” sobre el cas de Sànchez en un període màxim de sis mesos.

Un cop passat aquest període, el comitè de Drets Humans de l’ONU analitzarà el cas i prendrà una decisió, que tindrà la consideració d’una “interpretació d’autoritat” sobre el cas, d’acord amb els tractats internacionals. Si les Nacions Unides consideren que els drets polítics del diputat Sànchez han estat violats, demanarà a l’Estat espanyol que rectifiqui i li pot fer un seguiment. Tot i el ressò internacional i l’impacte que tindria un pronunciament d’aquest tipus, l’opinió del comitè no és vinculant des del punt de vista legal i no obligaria l’Estat a fer cap canvi en la situació del diputat de Junts per Catalunya empresonat. La decisió del comitè de les Nacions Unides arriba la mateixa setmana que la seu de l’ONU a Ginebra ha estat el marc de diverses conferències i actes sobre la situació a Catalunya, amb la presència, entre d’altres, del president, Carles Puigdemont; l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel i la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret.

LA XIFRA

6
mesos
dona el comitè de Drets Humans de l’ONU a l’Estat perquè enviï informació sobre el cas de Sànchez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona