Política

Escalada de tensió UE-Rússia per donar suport a Londres

Els 27 creuen “altament probable” que Putin sigui “responsable” dels atacs a Salisbury

Criden l’ambaixador europeu a Moscou

El Kremlin acusa els líders de la Unió de seguir la “campanya antirussa” de May

Front comú del bloc europeu contra el Kremlin. Malgrat l’empitjorament de les relacions amb Londres des del referèndum del Brexit, ahir tots els líders europeus es van posar darrere de la primera ministra britànica, Theresa May, pels atacs amb un agent nerviós a Salisbury que el Regne Unit atribueix a Rússia. Malgrat les divergències prèvies entre els 27 membres respecte de la contundència que havien de tenir amb Moscou, el sector més favorable a una posició dura va aconseguir convèncer la resta. Així, en un moviment sense precedents, Brussel·les crida l’ambaixador de la Unió Europea a Rússia, un efecte més simbòlic que efectiu, ja que té competències molt limitades en acció exterior.

Després de quatre hores d’intenses negociacions nocturnes per persuadir els més prorussos com Grècia, Itàlia o Bulgària que calia assenyalar el Kremlin per l’enverinament d’un exespia rus, finalment ahir a la matinada van ratificar la posició britànica afirmant que és “altament probable que la Federació Russa sigui responsable” dels atacs i que “no hi ha una explicació alternativa plausible”. Un moviment que fonts diplomàtiques europees ja havien avisat feia dies que estava sobre la taula. Menys previsible va ser el gest de l’ambaixador. S’espera que Markus Ederer, diplomàtic alemany que fa només cinc mesos que dirigeix aquesta delegació europea, arribi aquest cap de setmana a Brussel·les per reunir-se amb l’alta representant de la UE, Federica Mogherini.

Dilluns, més represàlies

La resposta no acaba aquí. “S’esperen mesures addicionals aquest dilluns a escala nacional”, va alertar el president del Consell Europeu, que a diferència del seu homòleg en la Comissió Europea no va felicitar Vladímir Putin per la seva darrera victòria electoral. En aquest sentit, el primer ministre txec va avançar ahir que a principis de setmana és probable que anunciï l’expulsió de diversos diplomàtics russos. L’eix francoalemany es va mostrar unit en la necessitat de prendre mesures, tot i la posició més feble de Berlín en els últims dies pels seus interessos econòmics en un gasoducte directe entre Alemanya i Rússia.

Segons va explicar el president francès, Emmanuel Macron, París està considerant expulsar diplomàtics russos, igual que Polònia o Lituània. “Aquest és un repte seriós per a la nostra seguretat i la sobirania europea que exigeix una resposta coordinada i determinada de la Unió Europea i els seus estats membres”, va dir Macron. Menys implacable va ser Merkel amb Putin, mantenint-se en la línia d’una acció unànime després d’un debat conjunt dels 28.

Retrets del Kremlin

L’increment de la tensió no ha passat desapercebut a Moscou. Segons informava ahir la BBC, Rússia acusa la UE de seguir “la campanya antirussa llançada per Londres i els seus aliats des de l’altre costat de l’oceà”. El Kremlin critica que el moviment té “l’objectiu clar de crear un nou obstacle per normalitzar la situació amb el continent europeu”, segons la cadena britànica.

26.03.18
És el dia
en què s’anunciaran noves reaccions contra l’atac de Salisbury.

Visió de futur per al ‘Brexit’

La Unió Europea comença a veure la llum al final del túnel en les negociacions del Brexit. Després de tancar un acord de transició que concedeix un marge de 21 mesos al Regne Unit per adaptar-se a la vida fora del club europeu, ahir els caps d’estat i de govern van considerar que l’avanç de les complexes converses a banda i banda del canal de la Mànega són prou bones per començar a parlar sobre la seva relació en l’era post-Brexit. Així, al responsable de negociar el divorci a Brussel·les, Michel Barnier, li va arribar ahir un nou encàrrec: discutir amb Londres sobre el seu futur encaix amb la UE. Els líders europeus volen una relació “tan estreta com sigui possible” amb el Regne Unit, però es decanten per un acord de lliure comerç, a diferència de l’eurocambra, que va més enllà i aposta per un acord d’associació. Per dur a terme qualsevol d’aquests escenaris, primer cal que arribin a un acord ferm sobre les condicions de la seva sortida. I malgrat els anuncis que pràcticament tot està pactat, queden almenys dos grans problemes a la taula: Irlanda del Nord i Gibraltar. “Crec que hi ha una nova dinàmica en les negociacions”, va dir ahir Theresa May, que es va mostrar determinada a trobar “solucions factibles per a Irlanda del Nord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona