Política

Torrent acorda amb JxCat i la CUP mantenir el ple

El president llegirà una declaració del Parlament des de l’auditori de la cambra, sense que tingui efectes jurídics

L’oposició li reclama que suspengui la sessió perquè no hi serà el candidat

Hi haurà ple i una declaració institucional del Parlament de Catalunya, un text acordat pel president i la junta de portaveus, que el president Roger Torrent llegirà, de manera excepcional, des de l’auditori del Parlament, i no des de l’hemicicle del ple com recull el reglament de la cambra.

Després d’una llarga reunió entre Torrent i responsables de les formacions polítiques de Junts per Catalunya i la CUP, finalment es va acordar mantenir la convocatòria de la segona sessió del ple d’investidura avui a dos quarts de dotze del migdia. Aquesta era la voluntat del candidat Jordi Turull, des d’ahir en presó preventiva a Estremera, segons va manifestar el seu advocat. Així ho reclamava també el seu grup parlamentari, que juntament amb la formació anticapitalista era el més contrari a suspendre la cita. “Per dignitat”, sol·licitava fer-ho Turull a través de la seva defensa.

Al llarg de la tarda, però, tan bon punt es va saber que el jutge Pablo Llarena dictava presó per als cinc diputats de la cambra, la resta de partits polítics s’adreçaven al president per demanar que el desconvoqués. El president del grup de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, era el primer dirigent que, des del faristol, assenyalava la gravetat de la situació i reclamava una resposta “unitària i transversal” davant el que considera una actuació “absolutament desproporcionada i intolerable que afecta drets i llibertats dels nostres representants i dels nostres ciutadans”. Domènec demanava a la resta de partits una actuació conjunta i fruit de la reflexió, alhora que assegurava que el ple sense candidat era complex de celebrar. Més contundent es va mostrar el diputat del PP, Xavier Gacia Albiol, que va assegurar que el ple no es podia celebrar davant “la impossibilitat de la presència del candidat a la presidència de la Generalitat”, i així ho feia saber per carta a Torrent. També el PSC va adreçar-se al president del Parlament per sol·licitar la desconvocatòria del ple i l’inici d’una nova roda de contactes amb els grups per trobar un quart candidat a ser investit president. Ciutadans també en reclamava la suspensió, per la qual cosa tot fa preveure que tan bon punt avui es doni inici al ple i segons els mecanismes acordats pels grups majoritaris, l’oposició intentarà impedir-ne la celebració en cas que es vulgui impulsar alguna votació. Fonts republicanes ahir ja asseguraven que rebutjaven més actes simbòlics.

Primera sacsejada, al matí

La jornada ahir al Parlament va ser llarga, des de primera hora del matí, quan en la junta de portaveus va arribar la notícia que la diputada i portaveu d’ERC, Marta Rovira, havia optat per l’exili. “Denunciem la intolerable situació de judicialització de la política que afecta tota la societat civil, les institucions i els debats parlamentaris.” L ’anunci se sumava al focus situat a Madrid, on els cinc diputats de la cambra se sotmetien a una revisió de les mesures cautelars. La junta, davant les notícies que arribaven, va optar per fer una declaració que va tirar endavant gràcies a la majoria de Junts per Catalunya, ERC i la CUP, a la qual finalment, després d’una hora de negociacions, es va sumar també Catalunya en Comú Podem. “Insistim en la defensa dels drets polítics de tots els diputats escollits democràticament en les darreres eleccions, i denunciem un altre cop la vulneració de drets civils, fonamentals i polítics que afecta tota la ciutadania de Catalunya”, continuava. També aportaven matisos ideològiques. Així, els comuns dirigien les crítiques al PP, mentre que la resta de partits també apuntaven als aparells de l’Estat. “Aquesta involució democràtica del PP només es pot combatre des de majories àmplies”, avisava la diputada Elisenda Alamany.

LES FRASES

És una actuació desproporcionada i intolerable que afecta drets i llibertats
Xavier Domènech
Catalunya en comú podem
El govern espanyol i la justícia de l’Estat no actuen amb criteris jurídics sinó amb set de venjança
Maria Sirvent
diputada de la CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona