Política

Zoido: “A Espanya no es persegueix cap ideologia”

El ministre de l’Interior reclama un candidat a la presidència que reuneixi les condicions legals per ser investit

El PNB reitera que no hi haurà negociació del pressupost estatal si perdura el 155

“A Espanya, afortunadament, no es persegueix cap ideologia, ningú és a la presó per un pensament polític, sinó per haver comès una sèrie de fets presumptament delictius, fets que són molt greus, que estan tipificats en el Codi Penal.” Així es va referir el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, a l’empresonament de Turull, Bassa, Rull, Forcadell i Romeva, tot assegurant que l’entrada a la presó dels polítics “és conseqüència d’una sèrie de fets i actuacions”. Zoido va defensar que el millor hauria estat suspendre el ple del Parlament “i no complicar més aquest complex escenari”, que va atribuir “a les decisions del senyor Puigdemont”, a qui va acusar d’haver “abocat a un precipici el poble de Catalunya”. Per recuperar la normalitat social i institucional a Catalunya, va dir, “com més aviat millor s’haurà d’investir una persona que reuneixi totes les condicions legals” perquè es constitueixi el govern i es deixi d’aplicar l’article 155”. No va entrar en detalls, en canvi, sobre l’ordre de detenció internacional dictada contra Carles Puigdemont. “A Espanya vivim en un estat de dret, i suposa separació de poders”, va afirmar.

Pel que fa a l’actuació policial de divendres a la nit, que va acabar amb 35 ferits, el delegat del govern espanyol, Enric Millo, la va qualificar de proporcionada. “Alguns grups minoritaris amb comportaments no tan pacífics van intentar assaltar la delegació del govern i van obligar els Mossos a actuar i restaurar la normalitat”, va afirmar. El Sindicat de Periodistes de Catalunya va denunciar que cinc fotògrafs van ser agredits pels Mossos mentre estaven treballant i va qualificar “d’inadmissible brutalitat” el fet que una fotògrafa fos colpejada al pit.

Via repressiva

L’empresonament dels polítics va provocar múltiples reaccions polítiques. El PNB va advertir de nou el PP que amb el manteniment de l’article 155 “no hi ha negociació de pressupost”. Així ho va advertir ahir el portaveu del PNB al Parlament basc, Joseba Egibar, que va afirmar que l’actuació de l’Estat a Catalunya pretén “inhabilitar tota una generació de polítics independentistes” i “donar una lliçó a tercers, per treure les ganes a qualsevol”. La portaveu d’Units Podem al Congrés, Irene Montero, va qualificar “d’indecent” l’enviament de diversos líders del procés a la presó i va assegurar que la judicialització del conflicte impedirà una “solució satisfactòria”. 

El PSOE, al seu torn, va mostrar el seu “respecte a les decisions judicials” i va advocar per proposar un candidat a la presidència “lliure de qualsevol procediment” judicial, segons la secretària de la UE del PSOE, Iratxe García. El partit gallec En Marea va condemnar, per la seva part, “la via repressiva adoptada per l’Estat espanyol” contra l’independentisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona