Política

Puigdemont l’esmunyedís

El president de la Generalitat esquiva les autoritats finlandeses i torna a Bèlgica per afrontar l’ordre de detenció dictada per Llarena

La justícia belga confirma que també ha rebut l’euroordre, però no sap on és el president

Una vegada més, la capacitat d’esmunyir-se de Carles Puigdemont ha superat en agilitat i eficàcia les pressions jurídiques i policials que l’empaiten. Després de burlar la vigilància policial per votar en el referèndum i, dies després, per exiliar-se a Bèlgica, ho ha tornat a fer, en aquest cas per evitar que l’ordre europea de detenció reactivada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena l’enganxés a Hèlsinki. El president de la Generalitat va deixar Finlàndia tan bon punt va intuir que s’emetria l’euroordre, la nit de divendres, i va emprendre el retorn cap a Bèlgica, des d’on té la intenció de col·laborar amb la justícia. En qualsevol cas, en el moment de tancar aquesta edició encara no estava clar que hagués arribat a la seva residència a Waterloo.

La incertesa sobre la ubicació de Puigdemont fa hores que dura. Ahir al matí, el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, assegurava que el president mai no havia fugit de la justícia i que no tindria cap problema a presentar-se davant de la policia finlandesa. En realitat, però, ja havia marxat del país la nit abans, per mitjans desconeguts. Així doncs, mentre les autoritats de Finlàndia revisaven la documentació enviada per l’Estat espanyol –fet que tampoc va ser fàcil ni ràpid, ja que part del material estava en castellà i va ser retornat amb la demanda d’una versió traduïda a l’anglès, que es va fer esperar un temps–, tothom comptava que el president continuava estant al país. Les autoritats van començar a buscar-lo al migdia i, ja a la tarda, a l’aeroport de Hèlsinki hi va haver força expectació davant la sortida del vol directe a Brussel·les per al qual tenia un bitllet reservat. En veure que no feia l’intent d’embarcar a l’avió de Finnair, tothom es va demanar: on és Puigdemont?

El diputat local Mikko Kärnä, que havia exercit d’amfitrió, va ser el primer d’aixecar la llebre: “Ahir mentre dinàvem vam parlar sobre què podia passar si arribés el cas i tenia dues opcions: una era lliurar-se a les autoritats i deixar que el sistema legal finlandès decidís sobre el seu arrest i extradició. L’altra era marxar a Bèlgica, on aquest procés ja està en marxa i hi té la residència. Va triar la segona opció, sàviament, segons el meu parer.”

Hores després, Cuevillas va confirmar que el president ja no era a Finlàndia, però no que fos a Bèlgica. En tot cas, sí que va deixar clar que mantenia la voluntat de posar-se “a disposició de la justícia belga”. La decisió de Puigdemont de tornar a Bèlgica respon a la intenció de poder continuar amb la seva defensa i internacionalitzar el procés des de la Casa de la República a Waterloo.

El 130è president de la Generalitat s’havia desplaçat a Hèlsinki dijous per oferir-hi una conferència, en el tercer viatge des que es va exiliar. S’espera que en les pròximes hores o dies es presenti a una comissaria belga per respondre a l’euroordre. També ho han de fer els altres exiliats a Bèlgica: Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. Tots ells van comparèixer junts en l’anterior ocasió i ho podrien tornar a fer ara. A més, la justícia escocesa també té damunt la taula l’euroordre contra Clara Ponsatí, que ara treballa en aquell país. No és el primer cop que Espanya emet aquesta ordre de detenció, però anteriorment l’havia retirat per la possibilitat que la justícia belga no concedís l’extradició per tots els delictes que vol imputar.

Rovira no serà extradida
Suïssa no va voler confirmar si havia rebut o no l’euroordre de Llarena per extradir la secretària general d’ERC, Marta Rovira, però sí que va avançar que en cap cas l’arribaria a executar perquè no concedeix extradicions per causes polítiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona