Política

POLÍTICA

El ple tomba la proposta de C’s que demanava la dimissió de Torrent

JxCat, ERC, PSC, CatECP i la CUP rebutgen el text, que demanava “respecte a la convivència i neutralitat institucional”

Arrimadas retreu al president de la cambra faci de “portaveu” d’ERC

El Parlament ha tombat aquest dimecres la proposta de resolució de Ciutadans (C’s) sobre “el respecte a la convivència i neutralitat institucional” que, entre altres punts, demanava la dimissió del president de la cambra, Roger Torrent. El text ha estat rebutjat amb els vots en contra de JxCat, ERC, PSC, CatECP i la CUP han impedit que el text prosperés. Només hi han donat suport C’s i el PP, que ha inclòs una esmena transaccional del PP que proposava que el Parlament condemnés “enèrgicament” els actes “violents” dels darrers dies en les mobilitzacions convocades per l’ANC, Òmnium i els CDR.

El text reclamava la dimissió de Torrent per la constatació que exercia les seves funcions de manera “arbitrària i tendenciosa” a favor dels partits independentistes, i faltant a la “neutralitat institucionals”. La líder de C’s, Inés Arrimadas, que ha estat l’encarregada de defensar la proposta, ha constatat que no es pot permetre que Torrent faci de “portaveu” d’ERC, i ha sentenciat que ha de rectificar o bé dimitir. En aquest sentit, la proposta de resolució del grup taronja reclamava posar fi a l’estratègia “d’utilització partidista” del Parlament exercida pel seu president, ja que, segons aquest partit, genera “divisió” a la societat catalana. El text també exigeix que el futur govern treballi des del “ple respecte” a la legalitat estatutària i constitucional. Així mateix, recorda que tots els ciutadans “sense excepció”, també els polítics, són iguals davant la llei.

Durant el debat, Arrimadas ha asseverat que amb el ple d’avui es torna al capítol de Carles Puigdemont dins la “novel·la de ficció del procés”. Això, segons ella, demostra que els independentistes no tenen “pla ni estratègia”, i que improvisen per intentar investidura un president que estigui empresonat.

Al seu torn, el portaveu del PP, Alejandro Fernández, ha advertit que la solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya passa per assumir que tothom té identitats, sentiments i dignitat, no només els independentistes.

Més “normalitat” i “humanitat”

La diputada de JxCat Marta Madrenas ha criticat que C’s pretengui que els sobiranistes acceptin un candidat a la presidència de la Generalitat imposat pel govern espanyol o per “algun jutge”, i no el que ha escollit el poble. Així mateix, la també alcaldessa de Girona ha reclamat que es retorni a la “normalitat democràtica”, i que deixin d’haver-hi “presos i exiliats polítics”.

El diputat republicà Gerard Gómez del Moral ha retret irònicament als d’Arrimadas “la fermesa” de la formació taronja en insinuar la dimissió, en aquell cas, de Mariano Rajoy i després facilitar-li la investidura. De fet, els ha acusat de treballar a la cambra per “intentar atiar la fractura”, també amb la proposta de resolució que demana la dimissió de Roger Torrent com a president.

És en aquest context que els ha demanat “una mica d’humanitat”. “Va de democràcia i humanitat; se’m glaça el cor quan fan broma el patiment i el dolor. Seguiran fent titulars fàcils amb el dolor dels altres?”, ha preguntat el diputat republicà. En aquesta línia, ha retret a C’s que hagi fet befa dels presos polítics durant el ple d’investidura. “Joc de cadires són les buides perquè són a al presó, veure buida la taula de Romeva quan entro al despatx; la novel·la del procés són les cartes que hem d’enviar per parlar amb els nostres amics”, ha etzibat. Gómez del Moral ha acusat C’s de “piròmans i irresponsables”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió