Política

Lamela processa Trapero per sedició i organització criminal

La jutge de l’Audiencia Nacional també deixa a un pas del judici l’exdirector dels Mossos Pere Soler i l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig pels mateixos delictes

A la intendent de la policia catalana Teresa Laplana li imputa un únic delicte de sedició

La jutge de l’Audiencia Nacional (AN) espanyola Carmen Lamela ha decidit processar l’excap dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero per dos delictes de sedició i un delicte d’organització criminal pels fets del 20 i 21 de setembre i per l’1-O.

La magistrada també deixa a un pas del judici l’exdirector de la policia catalana Pere Soler i l’exsecretari d’Interior Cèsar Puig, en el seu cas per un únic delicte de sedició i un altre d’organització criminal per la jornada del referèndum. A més, la instructora processa l’intendent dels Mossos Teresa Laplana per un delicte de sedició, pels fets del setembre.

Lamela justifica en la seva interlocutòria que els “indicis inculpatoris” recollits li permeten concloure que els investigats pertanyen a “una complexa i heterogènia organització” que té com “el propòsit d’aconseguir la secessió” de Catalunya i la seva “proclamació com a República Independent, al marge de les vies legals”, en “clara contravenció de l’ordre constitucional i estatutari”.

La jutge assegura que els processats van actuar en el marc d’“una estratègia premeditada i perfectament coordinada” i descriu el repartiment de papers entre autoritats governamentals, parlamentàries i civils per dur a terme la independència.

L’escrit posa l’èmfasi en els fets del 20 i 21 de setembre al costat de la conselleria d’Economia de la Generalitat, a Barcelona, i en la jornada del primer d’octubre. Segons la jutge, els Mossos es van mantenir al marge de les actuacions de la Policía Nacional espanyola i la Guàrdia Civil. És més, considera que la seva conducta es va adreçar “a obstruir qualsevol actuació que bloquegés el pla estratègic cap a la independència”. Així, afirma que el cos policial seguia una pauta anunciada públicament pels responsables polítics del cos: Joaquim Forn, Pere Soler i Cèsar Puig.

En aquesta línia, assegura que l’actuació dels Mossos l’1-O va ser de “total inactivitat” premeditada, “emmascarada sota els principis d’actuació policial de proporcionalitat, congruència i oportunitat”.

Per tot plegat, la jutge conclou que Trapero, Soler i Puig formaven part d’una “organització criminal”, jerarquitzada, que actuava amb planificació i amb pautes de treball en grup ben definides i permanència en el temps, tal com requereix aquest tipus penal. Segons ella, al cim d’aquesta organització jerarquitzada “hi havia el president de la Generalitat de Catalunya”.

Per Lamela, el caràcter estable d’aquest grup, l’assignació de tasques i una confluència estratègica perfectament sincronitzada d’acord amb el pla de l’“organització criminal” va ser el que “va permetre la celebració del referèndum il·legal de l’1-O i la posterior declaració d’independència” del 27-O.

Testimoni protegit

En la seva interlocutòria, Lamela incorpora un testimoni protegit que afirma que tots els equips van rebre l’odre genèrica d’informar dels moviments de les forces de seguretat de l’Estat. A més, la declaració d’aquest suposat agent dels Mossos apunta que se’ls va prohibir realitzar determinades accions, com entrar per la força als col·legis electorals o fer ús de la defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona