Política

L’Estat nega la relació entre Falciani i els casos Rovira i Gabriel

El jutge deixa lliure, amb mesures cautelars, l’exempleat del banc HSBC

Les autoritats de Suïssa asseguren que el reclamaven fa un any, i no un mes com afirma la policia espanyola

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va negar ahir que la detenció i la possible extradició de l’extreballador del banc suís HSBC Hervé Falciani, reclamat per la justícia suïssa, tingui a veure amb les peticions de la justícia espanyola sobre la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, exiliades al país helvètic. Segons Catalá, “no hi ha cap decisió política ni gestió de governs en aquestes qüestions”. El ministre espanyol hi va afegir: “No hauríem de veure res més del que hi ha realment, una petició internacional i un exercici de cooperació de les forces de seguretat, i després hi serà també per part del poder judicial.” Segons va reiterar, aquests casos es produeixen en el si de “processos judicials amb garanties” promoguts “en el marc de la cooperació i de les relacions internacionals”.

Ahir, però, es va saber que hi ha un ball de dates que no quadren. La Policía Nacional va detenir Falciani atenent, segons els cossos policials, una ordre internacional dictada des del 19 de març per les autoritats suïsses per al compliment d’una sentència de cinc anys de presó. Però un portaveu del Ministeri de Justícia suís va assegurar que no era cert i que se’l reclamava des del maig del 2017, fa gairebé un any.

Tot plegat genera més confusió i alimenta la teoria que l’Estat hauria detingut Falciani per intercanviar-lo per Rovira i Gabriel. Precisament, ahir el jutge va deixar en llibertat Falciani en espera de resoldre el procés d’extradició, tot i que el fiscal en demanava l’ingrés a la presó. Això sí, li va aplicar un seguit de llargues mesures cautelars: retirada del passaport, obligació de comparèixer al jutjat cada dilluns, vigilància domiciliària i prohibició de sortir de la ciutat on viu sense autorització judicial.

El seu advocat, Manel Ollé, va qualificar de “dràstiques” aquest conjunt de mesures cautelars i, durant la compareixença, també va manifestar que espera que la detenció i petició d’extradició del seu client no sigui “una moneda de canvi” amb Marta Rovira i Anna Gabriel, ni tampoc obeeixi a “motius polítics”.

Carta de Colau a Rajoy

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, manté que està “contenta” per l’alliberament de l’exempleat d’HSBC Hervé Falciani, malgrat que adverteix que encara “persisteix l’amenaça d’extradició”, i per aquest motiu ahir va enviar una carta a Mariano Rajoy per demanar-li que no l’extradeixi perquè ha col·laborat a perseguir l’evasió fiscal. “Volem un país que no protegeixi corruptes, sinó als qui denuncien la corrupció”, va destacar Colau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona