Política

Pròxima parada: Berlín

Puigdemont recupera la llibertat, demana diàleg i denuncia la “vergonya” que existeixin presos polítics a Europa

El president es dirigeix a la capital alemanya

Llarena sospesa acudir al tribunal europeu de Luxemburg

El govern alemany rebutja una eventual reforma de les euroordres
JxCat veu “lligada a tres” la investidura, però la CUP ho nega

Les 11.14, l’hora oficial de la llibertat per a Carles Puigdemont a Alemanya. No va ser fins a les dues del migdia que el 130è president de la Generalitat va sortir somrient per la porta de la presó de Neumünster, després que quedés consignada una fiança de 75.000 euros pagada amb diners de la caixa de solidaritat de l’ANC i Òmnium. “El temps del diàleg ha arribat” i “és una vergonya per a Europa tenir presos polítics”, van ser els dos principals missatges que va adreçar a la munió de periodistes que l’esperaven. En un discurs en alemany i anglès, Puigdemont va exigir l’alliberament immediat dels seus companys a les presons espanyoles, després que l’audiència de Schleswig-Holstein descartés l’entrega del mandatari català per un delicte de rebel·lió. “La nostra lluita és la democràcia, no només l’autodeterminació”, va recordar el president exiliat, que va remarcar la dimensió europea del que està en joc.

Puigdemont va marxar directament cap a Berlín, segons va informar ell mateix en una piulada, per continuar preparant la seva defensa. Des del cotxe, va enregistrar un missatge: “Continuem, més forts que mai.” El president va subratllar que “s’està demostrant” que els dirigents independentistes no han comès els delictes de què se’ls acusa.

El gironí tenia prevista una roda de premsa en un local habilitat per l’Ajuntament de Neumünster, però finalment va enfilar cap a la capital alemanya, on compareixerà aquest matí davant dels periodistes. Les delegacions de diputats de Junts per Catalunya i ERC, que viatjaven cap a Schleswig-Holstein per separat però estaven en contacte, van haver de canviar la ruta. Els republicans van fer marrada per Hamburg. A la nit es van trobar tots a Berlín amb el president.

Després de Bèlgica, Escòcia, Suïssa i Alemanya, la pròxima batalla legal es podria lliurar a Luxemburg. El magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena sospesa la possibilitat de plantejar el que s’anomena una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu al ducat, sobre el procediment de l’euroordre, després de la bufetada del tribunal alemany.

Segons fonts del Suprem, el jutge pretén que la justícia comunitària debati i resolgui la decisió marc relativa a l’ordre de detenció europea i als procediments d’entrega entre estats membres del club. Si el TJUE admetés a tràmit la qüestió prejudicial, quedaria paralitzada la tramitació de l’eventual extradició de Puigdemont –per malversació–. La fiscalia espanyola també advertia que estudiarà “protegir i defensar” l’ordre jurídic europeu davant del tribunal de Luxemburg.

Des del govern espanyol, encara atordit, el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, es va dedicar a repetir “ja veurem com acaba” i es va aferrar al fet que el procediment d’extradició continua obert. El ministre va circumscriure el revés alemany a “una qüestió entre jutges, no entre governs”. I què diu el govern alemany? Doncs el portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors, Rainer Breul, va reclamar ahir la formació d’un govern a Catalunya “com més aviat millor”. “És important que els membres del Parlament” desbloquegin un nou executiu perquè “només d’aquesta manera es pot reprendre el diàleg per assolir una solució política a través de mitjans democràtics”. Segons l’executiu d’Angela Merkel, cal trobar una “solució conjuntament amb el govern espanyol”. El portaveu va afegir-hi que el nou gabinet ha de respectar “els principis de l’Estat de dret i la Constitució”, un darrer missatge que també remarcava la viceportaveu de l’executiu alemany, Ulrike Demmer. En unes declaracions de manual en diplomàcia, va afirmar que el govern alemany continua convençut que el conflicte s’ha de resoldre d’acord amb la Constitució i les lleis espanyoles.

Més rellevants eren les paraules del portaveu del Ministeri de Justícia, Maximilian Kall, que va rebutjar la necessitat d’una reforma de l’ordre europea de detenció i entrega que elimini el principi de doble incriminació perquè hi hagi un major automatisme. Alemanya no preveu el delicte de rebel·lió, sinó l’alta traïció, encara que cal que sigui amb violència i els tres jutges de Schleswig-Holstein no la veuen per enlloc. “L’eina de l’ordre de detenció europea ha funcionat, és dret europeu, només es podria canviar en l’àmbit de les institucions europees i no hi ha motiu per intentar canviar-la”, va concloure Kall.

Mentrestant, a Catalunya es treballa per formar un govern. El president del Parlament, Roger Torrent, feia una nova ronda telefònica de consultes amb els grups parlamentaris per desencallar la investidura. Junts per Catalunya ja va oficialitzar dijous el nom de Jordi Sànchez com a candidat, després que Jordi Turull renunciés per carta a la segona part de la seva investidura. La portaveu del grup, Elsa Artadi, va avançar a TV3 que ja hi ha un acord amb ERC i la CUP en aquest sentit: “No tenim cap dubte que la passarem [la investidura] en segona votació, ho estem treballant. Tenim lligat a tres que passarà això.” Si fos així, no caldria que Toni Comín, exiliat a Brussel·les, renunciés a l’acta, tal com li demanava ERC per no dependre de la CUP a la investidura.“Hem de veure la situació de Comín, per si pot delegar o no, i gestionar-ho a tres, però aquest no serà el problema”, va afegir-hi.

Els anticapitalistes van sortir al pas per negar que existeixi tal acord. El portaveu, Carles Riera, va advertir que els cupaires no preveuen canviar les seves quatre abstencions per investir Sànchez. Segons Riera, el seu candidat és Puigdemont i, de fet, “avui és més fort que abans”.

Exigeixo la llibertat immediata de tots els meus companys empresonats a Espanya
Carles Puigdemont
President de la Generalitat
Només [amb un nou executiu] es pot reprendre el diàleg per assolir una solució política
Rainer Breul
portaveu d’Exteriors alemany

La CE encara hi veu un “afer intern”

La Comissió Europea reiterava que la situació a Catalunya, amb polítics a la presó i repartits per Bèlgica, Escòcia, Suïssa i Alemanya, continua sent un “afer intern”, en paraules del portaveu Alexander Winterstein. Sigui com vulgui, els revessos a l’Estat arribaven també des del govern helvètic, que descartava que hi hagués cap “intercanvi” entre l’exinformàtic de la filial suïssa del banc HSBC Hervé Falciani, l’extradició del qual ha demanat a Espanya, que el va detenir dimecres, i la secretària general d’ERC, Marta Rovira. I encara més: les autoritats belgues estan investigant l’existència d’un geolocalitzador instal·lat al cotxe que va fer servir Puigdemont per moure’s per Europa, segons va confirmar Ine Van Wymersch, portaveu de la fiscalia de Brussel·les, que va detallar que les investigacions s’estan duent a terme des de l’oficina del fiscal del Brabant Való, a la regió de Valònia, ja que la residència de Puigdemont al plat pays era a Waterloo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA