Política

Operació contra els CDRs per les mobilitzacions de Setmana Santa

Els imputen delictes de rebel·lió, sedició i terrorisme, segons fonts de la fiscalia

Agents de la Guàrdia Civil també estan fent escorcolls a Viladecans

La Guàrdia Civil ha posat en marxa aquest dimarts una operació per detenir diversos membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) per terrorisme i rebel·lió. La Guàrdia Civil ha detingut ja una dona a qui acusen de coordinar els talls de carreteres i l’aixecament de peatges que es van portar a terme aquesta Setmana Santa. Agents de la Guàrdia Civil també estan fent escorcolls a Viladecans i busquen una altra persona, com a mínim.

Així doncs, la Guàrdia Civil ha confirmat fins al moment la detenció d’una dona de Viladecans, considerada “coordinadora” dels denominats Comitès de Defensa de la República (CDR). La detenció s’ha fet al Baix Llobregat. L’operació oberta per la Guàrdia Civil aquest dimarts al matí continua oberta i no es descarten nous detinguts. Fonts de l’institut armat han confirmat que la detinguda serà lliurada directament davant el jutjat de l’Audiencia Nacional i, per tant, se la traslladarà directament a Madrid.

Les detencions estan ordenades pel jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiencia Nacional. La setmana passada la Fiscalia de l’Audiencia Nacional ja va avisar que actuaria “amb contundència” contra les activitats d’aquests grups a qui ja deia que se’ls podia atribuir delictes de rebel·lió, malversació i d’altres contra l’ordre públic”.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha explicat que feia setmanes que tant la Guàrdia Civil com la policia espanyola i els Mossos estan elaborant informes per determinar com s’organitzaven els CDR. “Quan se’ns deia que hi havia inactivitat vam cridar a la calma i a la prudència, no calia detenir un qualsevol dels que participaven a les accions, sinó que volíem investigar i saber com s’organitzaven”, ha justificat.

Zoido ha assegurat que els CDR són hereus dels Comitès de Defensa del Referèndum i que la seva actuació s’ha produït “abans i durant” el procés i l’1-O. “Per estructura i finalitat són iguals que els comitès cubans”, ha comparat el ministre. A més, ha apuntat que són estructures “horitzontals” i que estan fent registres per “obtenir proves” de com s’organitzen. “No són extremadament jeràrquics sinó que són estructures molt horitzontals per tenir més facilitats per penetrar entre els joves i al territori”, ha afegit.

Un cop coneguda la notícia, les reaccions a les xarxes socials no s’ha fet esperar. El primer ha estat Xavier García Albiol , president del PP a Catalunya, que s’ha felicitat per les detencions dels CDR.

Joan Tardà , diputat d’ERC en el Congrés dels Diputats, ha volgut difondre el suport del seu partit a les persones detingudes aquest dimarts.

Per la seva part, JxCat ha condemnat els arrestos i ha exigit la seva immediata posada en llibertat.

El vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa, ha piulat sobre l’operació policial contra els CDR: “Franquisme desbocat”.

Una piulada de la CUP ha remarcat: “Hi ha qui diu que és una bogeria oposar-se a l’excepció; el que és bogeria és no fer-ho”. De fet, en un dels missatges a les xarxes, també han penjat un vídeo en què avisen: “No aturaran tot un poble, stop excepció”.

També la portaveu del secretariat i exdiputada, Mireia Boya , ho ha valorat a les xarxes: “Qui digui que no estem davant d’un Estat autoritari i no es posi al costat dels CDRs sense matisos està blanquejat una dictadura”, ha escrit amb l’etiqueta #JoSocCDR. I de fet, ha instat a convertir la “repressió” en “més força i convenciment” per defensar aquests comitès.

Boya també ha replicat a una piulada del cap de files del PP, Xavier García Albiol, al Parlament. “Criminalitzar el dret a protesta; dir que un moviment que actua des de la no violència és terrorisme; celebrar la repressió i la presó. Erdoganisme en estat pur”, ha etzibat la cupaire al popular.

La presidenta del grup parlamentari de Cs, Inés Arrimadas, ha assegurat que és “normal” que s’hagi produït la detenció d’una persona que ha participat a les mobilitzacions dels Comitès de Defensa de la República (CDR) perquè “utilitzen per suposat violència”. En declaracions a Onda Cero, Arrimadas ha qualificat aquests comitès de “comandos” i ha dit que es dediquen “a fer atacs en seus, tallar carreteres, cremar mobiliari urbà, enfrontar-se a la policia i amenaçar”.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, també ha reaccionat a Twitter després de conèixer la detenció d’una dona de Viladecans com a “coordinadora” dels CDR pels suposats delictes de sedició, rebel·lió i terrorisme. “Només falta que l’acusin també d’haver disparat Kennedy a Dallas”, ha afirmat Iglesias. El líder de Podem ha lamentat a la xarxa social que mentre es porta a terme una operació contra els CDR, “centenars de corruptes gaudeixen d’impunitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona