Política

Crida a sortir al carrer pels presos amb la vaga a l’horitzó

Els sindicats demanen la mobilització ciutadana a favor dels drets i les llibertats civils

Ja estan confirmats 527 autocars d’arreu del país amb l’objectiu d’omplir diumenge l’avinguda Paral·lel

L’Espai Democràcia i Convivència, que comparteixen sindicats, entitats educatives, veïnals, socials i esportives amb l’Assemblea (ANC) i Òmnium, fa una crida a favor d’una gran manifestació diumenge a Barcelona pels presos quan es compleixen sis mesos de l’empresonament preventiu del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC i avui diputat de JxCat, Jordi Sànchez, i cinc des de l’ingrés a la presó en les mateixes condicions del vicepresident català, Oriol Junqueras, i el conseller d’Interior, Joaquim Forn. És la primera crida unitària del nou espai amb l’objectiu d’omplir l’avinguda del Paral·lel després que el jutge Llarena va tornar a enviar a la presó preventiva els consellers Romeva, Turull, Rull i Bassa així com, i també l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Detenció aquest dimarts

Però, a més, coincideix amb la detenció sota l’acusació de terrorisme de la jove activista del CDR de Viladecans aquest dimarts. A més, els sindicats integrats a Democràcia i Convivència no amaguen la possibilitat creixent d’una convocatòria de vaga general a tot l’Estat.

Amb el lema Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!, les diverses organitzacions convoquen a concentrar-se a dos quarts d’una de diumenge a la plaça Espanya, des d’on la manifestació es desplaçarà avinguda Paral·lel avall fins al parc de les Tres Xemeneies, on es faran els parlaments finals.

Que la manifestació tornarà a ser multitudinària ho fa preveure que ja hi ha confirmats 527 autocars d’arreu del país, que es desplaçaran a la capital per assistir-hi. Les entitats que conformen l’Espai consideren vulnerats els drets fonamentals i les llibertats democràtiques i creuen necessari “donar una resposta unitària en defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals, la cohesió social, el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia”.

En una roda de premsa conjunta, la UGT i CCOO van confirmar ahir la seva adhesió a la convocatòria. Montse Ros, secretària d’organització de CCOO, va recalcar que “els drets socials avancen juntament amb els drets nacionals i civils”, i que això no s’aconseguirà “sense governs democràtics i de proximitat que garanteixin les mesures socials”. A més de lamentar la “deriva autoritària” del govern del PP, va recordar que els sindicats van ser al Pacte pel Dret a Decidir, al Pacte Nacional pel Referèndum, al Pacte per la Democràcia i ara a Democràcia i Convivència: “Aquesta és la nostra línia i no en podem tenir cap altra.”

Al seu torn, Laura Pelay, vicesecretària general d’àrea externa de la UGT, va reivindicar “el mínim comú denominador” entre ideologies, que és “la defensa dels drets humans, la llibertat d’expressió, el dret de vaga i tots els drets que crèiem erròniament que estaven instal·lats a la societat i que cal tornar a defensar”.

LES FRASES

Si preguntem a qualsevol afiliat si la presó preventiva és desproporcionada ens dirà que sí
Laura Pelay
vicesecretària general de la UGT
Els drets socials avancen amb els drets nacionals i amb els drets civils; sense els uns no hi ha els altres
Montse Ros
secretària d’organització de ccoo

Mobilitzacions dissabte per les pensions dignes

M. MORENO

Als sindicats se’ls gira feina aquest cap de setmana, ja que per dissabte han convocat una altra mobilització ciutadana a diverses poblacions catalanes en defensa de les pensions públiques. La crida per dignificar aquestes prestacions s’inscriu en les que s’han fet a tot l’Estat per l’endemà, però els sindicats majoritaris han canviat l’agenda a Catalunya per no barrejar convocatòries, ja que, tal com va comentar Montserrat Ros, secretària d’organització de CCOO: “Estem en una època de mobilitzacions i gairebé cada dia hi ha una protesta.” En la mateixa roda de premsa conjunta, la vicesecretària general d’àrea externa de la UGT, Laura Pelay, va recordar que la marxa, que a Barcelona s’engegarà a les 11 del matí a la plaça Urquinaona i que baixarà Via Laietana avall fins a Correus, és una “crida al conjunt de la societat catalana”, que “ha de demostrar al binomi del PP i Cs que no ens aixecaran la camisa”. Ros, per la seva banda, va posar l’accent en el fet que la lluita per les pensions dignes va de bracet amb la dels salaris, perquè, tal com va corroborar la portaveu de la UGT: “Estem en una tempesta perfecta i de la solució de la precarietat d’avui depèn el sistema públic de pensions del futur.” Totes dues, que de moment van descartar una vaga general, van insistir a dir que la manifestació és “transversal” i que invoca l’assistència de gent de totes les ideologies per visibilitzar el malestar social perquè les empreses “tenen uns nivells de beneficis iguals als d’abans de la crisi mentre que als treballadors i als pensionistes els passa tot el contrari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona