Política

El jutge deixa en llibertat la dona dels CDR i l’acusa de desordres

Imposa estrictes mesures cautelars a la veïna de Viladecans, com ara no sortir del municipi sense permís judicial

La fiscalia li va demanar presó per terrorisme

El jutge de l’Audiencia Nacional Diego de Egea va deixar ahir en llibertat provisional la veïna de Viladecans detinguda dimarts passat per la Guàrdia Civil acusada dels delictes de rebel·lió i terrorismes per suposadament “haver liderat sabotatges” dels comitès de defensa de la República (CDR). El magistrat no va atendre la petició del fiscal, que sol·licitava la presó provisional de l’activista de la qual assegura que és “membre de grup terrorista”. El jutge manté el secret de les actuacions i ahir no es van poder saber els seus arguments i si ha descartat totalment la investigació per terrorisme, un fet pel qual hauria de derivar el cas a un jutjat ordinari, a la ciutat on suposadament van passar els fets.

L’Audiencia Nacional només va emetre un comunicat en el qual afirma que “en l’operació dels CDR” el jutge atribueix a la dona “desordres públics”. A més, el jutge li aplica estrictes mesures cautelars: comparèixer cada dilluns al jutjat; prohibició de sortir del municipi de residència, excepte si és per anar a treballar; necessitat d’autorització judicial per sortir de Viladecans (precisament el jutjat que li correspon al seu municipi és a Gavà), no sortir del territori espanyol, i indicar el seu domicili i un telèfon de contacte.

La detinguda, que no ha estat incomunicada, es va acollir al seu dret a no declarar perquè la causa està secreta i desconeix les proves que hi ha contra ella. Només va respondre a les preguntes del seu advocat, centrades a demostrar el seu arrelament. Precisament, el lletrat Sergi Atienza és el seu nou advocat, el qual va demanar la vènia al penalista Jordi Busquets, que inicialment va parlar amb ella ja a Madrid, i va presenciar l’elaboració de l’acta del material recollit a casa seva, com ara un xiulet groc. Membres dels CDR i d’Alerta Solidària s’han implicat en accions de suport a Tamara.

LES XIFRES

4
hores
a l’Audiencia Nacional fins a poder comparèixer davant del jutge ha hagut d’esperar la detinguda.
6
mesures cautelars
ha imposat el jutge a la veïna de Viladecans, com ara comparèixer cada dilluns al jutjat.

El PDeCAT exigeix a Rajoy que expliqui les identificacions

david portabella

Amics de la jove Tamara, la veïna de Viladecans acusada de rebel·lió i terrorisme per l’acció dels CDR, que es van desplaçar fins a la porta de l’Audiencia Nacional a Madrid van rebre ahir un tracte insòlit. El seu autocar va ser retingut per la policia espanyola, que va escorcollar el vehicle, va requisar pancartes de suport a l’acusada i va procedir a les seves identificacions. En conèixer aquest zel policial, el diputat del PDeCAT Feliu Guillaumes va registrar al Congrés una bateria de preguntes al govern de Mariano Rajoy perquè expliqui quins son els motius de retenir i identificar persones i si és conscient que això vulnera el dret a la llibertat d’expressió i a la privacitat.

El protocol dels policies a l’Audiencia és engabiar als jardins de la plaça Villa de París les persones que s’apleguen en suport als acusats però sense identificar-les, com havia fet des del 16 d’octubre en què van declarar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart fins ara. Però ahir els desplaçats per fer costat a la jove Tamara van ser interceptats, identificats i escortats fins a l’Audiència. En conèixer el tracte policial dispensat als joves, Guillaumes (PDeCAT) registrava aquestes preguntes a Rajoy: “Quins són els motius per retenir i identificar persones que, per qüestions ideològiques o d’amistat, es dirigien a Madrid (...)? Quines són les raons per requisar pancartes (...)? Qui ha donat l’ordre de retenir i identificar aquestes persones?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona