Política

Rajoy encara reté Cifuentes i fustiga Cs

El president espanyol intenta combatre la pressió de Rivera usant la proliferació de suposades irregularitats en currículums que afecten diferents partits

Destaca que hi ha casos “pitjors” que el de la dirigent del PP

Quan semblava que ministres del govern espanyol i dirigents del PP ja s’havien llançat els primers senyals que l’adeu de Cristina Cifuentes s’apropava, Mariano Rajoy ahir va deixar clar que, ara per ara, té intenció de retenir-la al capdavant de la presidència de la comunitat de Madrid, intensificant el setge a Cs, presentant-lo com una formació que no compleix els seus pactes i, al damunt, que exigeix al PP el que passa per alt al PSOE o al seu propi partit. El president espanyol, doncs, va optar per posar el focus en la proliferació de casos de suposades falsificacions de currículums –que afecten diferents partits, no només els conservadors– per exigir “coherència i congruència” a Ciutadans, amb el benentès que alguns dels assumptes que s’estan coneixent són “pitjors” que el que afecta Cifuentes.

Rajoy, que va comparèixer en roda de premsa amb el primer ministre danès Lars Løkke Rasmussen, no va voler respondre a la pregunta directa de si pensa demanar la dimissió de la líder del PP madrileny, però s’ho va fer venir bé per defensar que la presidenta ja ha donat les explicacions que pertocaven davant l’Assemblea de Madrid i davant els mitjans de comunicació, deixant entreveure que les donava per bones. I, sobretot, va aprofitar la pregunta per dirigir-se al partit taronja tot assenyalant que no veia “cap raó” perquè els d’Albert Rivera trenquin ara el pacte subscrit el 2015 a la comunitat de Madrid. “No entenc la posició de Cs”, reblava.

El president espanyol feia força temps que preparava el guió i va mesurar bé el missatge –que, de moment, no hi ha interès a fer-la caure– després que en els darrers dies s’hagués especulat sobre la possibilitat que la petició de dimissió ja estigués damunt la taula. Fonts de La Moncloa van negar que Rajoy i Cifuentes hagin mantingut una conversa concreta sobre la possible sortida i hi afegien que a l’agenda del govern espanyol continua sense haver-hi cap reunió prevista per abordar el futur de la presidenta.

“Consells venc i per a mi no en tinc”, sentenciava Rajoy i repetien ahir diferents membres del PP per referir-se al fet que des de l’escàndol de Cifuentes hagin sorgit com bolets altres casos de currículums dubtosos que des de les files conservadores han anat esbombant, posant l’accent en els de Cs, com ara els que afecten el diputat Toni Cantó i el secretari general del grup parlamentari, Miguel Gutiérrez. Del valencià posen de manifest que va fer “desaparèixer” un títol de pedagog que mai no va tenir i del segon destaquen que durant un temps es presentava com a enginyer superior, quan només era tècnic.

Ventilador en marxa

El PP, doncs, ha posat en marxa el ventilador per defensar la continuïtat de Cifuentes, i un dels primers damnificats han estat els dels PSOE, pel fet que aquest és el partit que hauria de rellevar el PP al capdavant del govern de la comunitat de Madrid, amb Ángel Gabilondo de candidat. Així, els conservadors han contraatacat exigint la dimissió del secretari general dels socialistes madrilenys, José Manuel Franco, promotor de la moció de censura, pel fet que durant uns anys va posar al seu currículum una llicenciatura en matemàtiques inexistent.

Així, mentre que el dirigent conservador instava Cs a repensar-se el seu ultimàtum, apel·lant a altres casos de suposat frau que des del PP es consideren tant o més greus, des de les files de Rivera es denunciava la falta de reflexos de Rajoy i el fet que, per molt que s’hi escarrassi, ben aviat haurà d’acabar cedint si no vol perdre el govern de Madrid. De la intervenció del president espanyol destacaven, doncs, l’aval que va donar a la “trama dels màsters” incidint en el fet que “sempre tapa la corrupció del seu partit, reaccionant tard i malament”.

Cs no recula

Fonts del partit taronja concloïen que el líder popular prefereix “protegir els corruptes abans d’assumir les seves responsabilitats”. Però en aquest cas insistien que ja no es tracta de simples irregularitats, sinó de les “mentides” d’un càrrec públic i dels possibles delictes que a hores d’ara investiga la fiscalia de Móstoles. I, en aquest punt, deixaven clar que no es faran enrere.

Precisament, la Universitat Rei Joan Carles ha acabat concloent, arran de la investigació interna oberta, que el màster organitzat pel seu institut de dret públic funcionava de manera “greument irregular” i, de fet, ahir mateix hi va haver més conseqüències d’aquesta suposada mala praxi: el centre docent suspenia de les seves funcions –“de manera cautelar”– el director d’aquest organisme, el catedràtic Enrique Álvarez Conde. Si bé ahir fins i tot s’especulava amb la possibilitat que s’anul·li la titulació atorgada a Cifuentes, la Universitat incidia en el fet que prendran la decisió quan hi hagi una sentència ferma que ratifiqui les irregularitats en l’obtenció del títol. El centre també va decidir ahir obrir un expedient disciplinari a Amalia Calonge, la funcionària que el 2014 va modificar les notes de la dirigent popular, dos anys després que suposadament hagués fet el màster.

LES FRASES DE RAJOY

No hi ha cap raó perquè Cs trenqui un acord que s’està complint i que, a més, està sent bo per als ciutadans de Madrid
El més lògic seria demanar una mica de coherència i congruència entre les seves declaracions i els seus fets

Dimiteix un diputat d’En Marea

El diputat d’En Marea al Parlament gallec i dirigent de Podem en aquest territori, Juan Merlo, va ser ahir el primer a presentar la dimissió d’entre els molts dirigents polítics que aquests dies estan en el punt de mira per la falsificació de currículums o les irregularitats detectades en l’obtenció dels títols. En el seu cas, feia constar que era enginyer industrial i no ho era. Ell mateix es declarava “avergonyit” i subratllava que plegava per “coherència amb els postulats de la formació. Un altre que ahir novament va tornar a ser notícia va ser el vicesecretari del PP, Pablo Casado. Després d’aclarir el seu màster –que va aconseguir sense anar a classe– ara s’ha destapat que el seu postgrau a Harvard va ser un curs de quatre dies a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona