Política

Montoro reafirma que no es va gastar diner públic en l’1-O

El ministre d’Hisenda també admet que no hi ha finançament públic en les despeses de Puigdemont a l’exili

Defensa que l’Estat ha impedit pressupostàriament la independència

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, reafirma que no es va destinar cap diner públic a l’organització i celebració del referèndum de l’1-O i hi afegeix que tampoc es finança amb fons públics l’estada del president Carles Puigdemont a l’exili. El ministre ho ha repetit en una entrevista al diari El Mundo, en què afirma: “No sé amb quins diners es van pagar les urnes dels xinesos de l’1 d’octubre, ni la manutenció de Puigdemont. Però sé que amb diners públics no.”

De fet, Montoro defensa així l’efectivitat de la intervenció de les finances de la Generalitat per part seva des del setembre, setmanes abans de la celebració del referèndum. El titular d’Hisenda assegura que el control de despesa finalista de la Generalitat funciona des de la intervenció estatal, que permet tenir el control dels 35.000 milions d’euros que gestiona la Generalitat. En aquest sentit, el ministre explica que només s’haurien pogut desviar fons en el cas hipotètic que “un funcionari conxorxat amb algun proveïdor de la causa” s’hagués dedicat a falsificar les factures.

Montoro assegura que la interventora general de la Generalitat ha respost setmanalment als seus requeriments perquè, si no ho fa, s’arrisca a una condemna de presó. Ara bé, tot i defensar que no s’han destinat diners públics a l’1-O, el ministre hi afegeix que aquesta no és l’única condició perquè hi hagi delicte de malversació de fons. Indica que n’hi pot haver pel fet d’“obrir un recinte públic per fer un acte polític il·legal, per exemple” en referència a l’obertura de les escoles com a col·legis electorals.

Montoro defensa que el procés independentista ha fracassat i hi afegeix: “Vivim en un estat que pot impedir pressupostàriament la independència. I és el que hem fet.” Després d’afirmar que l’Estat ha après lliçons per al futur, nega que hagin tardat a reaccionar: “Ens havien elegit per sortir de la crisi. Alguns creuen que t’escullen per evangelitzar.”

LA FRASE

No sé amb quins diners van pagar les urnes i la manutenció de Puigdemont. Amb diners públics no
Cristóbal Montoro
ministre d’hisenda

El Diplocat recorda que Cs, el PP i el PSC hi han pres part

L’assemblea d’extreballadors del Diplocat, acomiadats després que el govern espanyol ha dissolt l’organisme de la Generalitat, recordava ahir en un comunicat que els partits Cs, el PP i el PSC –els que donen suport a l’aplicació del 155– han participat regularment en les activitats que organitzava. En les jornades a l’Estat espanyol s’han convidat tots els partits, de manera que en determinades taules hi havia una majoria de convidats contraris a la independència. De fet, el comunicat de comiat dels extreballadors defensa que mai ha pres partit per la secessió, sinó que ha explicat a l’exterior que una majoria de catalans vol decidir en referèndum el seu futur polític. Recorden que el seu origen és el Patronat Català Pro-Europa, que és independent de les delegacions a l’exterior i que ha organitzat activitats municipalistes, d’energia, refugiats o que ha donat beques d’estudis. Acusen el govern espanyol d’extralimitar-se: “L’article 155 no habilita a dissoldre organismes autonòmics.” Demanen als 39 membres públics i privats que l’integraven que denunciïn públicament el tancament “arbitrari i injust”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona