Política

Macron s’examina a Europa

PROJECTE

El president francès presenta al Parlament d’Estrasburg la seva proposta de reforma federal de la UE

Demana reforçar la sobirania europea, contra la temptació creixent de l’euroescepticisme

Emmanuel Macron persisteix en el seu projecte de “refundació d’Europa”. El jove dirigent francès, de 40 anys, va comparèixer, ahir, per primera vegada al Parlament Europeu a Estrasburg, on va reivindicar els seus plans per “construir una nova sobirania europea”. “Contra l’autoritarisme que ens envolta, la resposta no és la democràcia autoritària, sinó l’autoritat de la democràcia”, va assegurar.

Gairebé un any després de la seva arribada a l’Elisi, Macron manté el seu prestigi com a bon orador i dirigent dinàmic, però ha rebut una galleda d’aigua freda amb la poca devoció suscitada pel seu projecte de reforma de la UE en clau federal.

“No és el poble el que ha abandonat la idea europea; és la traïció dels clergues allò que l’amenaça”, va insistir el president francès, que va recordar que cal “escoltar la còlera dels pobles”. Segons Macron, la crisi de la UE i l’auge dels partits crítics amb el projecte comunitari es deu a l’immobilisme i al fet que les elits han girat l’esquena als votants. “No vull pertànyer a una generació de somnàmbuls; vull pertànyer a la generació que defensi la sobirania europea”, hi va afegir.

Pel president francès, aquest impuls de la sobirania europea serviria per fer front a la “fascinació il·liberal” dels governs neoconservadors d’Hongria i Polònia. Aquesta nova sobirania europea passaria per una solució a la crisi dels refugiats; per exemple, amb la creació d’un programa europeu que ajudi econòmicament els organismes locals i regionals que afavoreixen l’acolliment i la integració dels sol·licitants d’asil. També resultaria sinònima d’una “sobirania digital”, que reforçaria les autoritats europees davant dels gegants d’internet, per exemple, amb la creació d’un impost europeu.

Macron va defensar també una major convergència econòmica i solidaritat entre els països de la zona euro creant, per exemple, un pressupost i la figura d’un ministre d’Economia exclusius de l’eurozona.

Reticència alemanya

La majoria d’aquestes propostes no són noves. Tanmateix, la seva proposta en clau federal de la UE pràcticament no ha progressat durant els darrers mesos. El president francès ja va sofrir el primer contratemps al febrer, quan els eurodiputats van rebutjar la proposta de constituir llistes electorals transnacionals per a les europees del 2019.

“Al rebuig inicial de la majoria dels estats del nord d’Europa, ara s’hi ha afegit el rebuig de la CDU [el partit de Merkel], que s’oposa a gairebé totes les propostes de Macron per reformar la zona euro”, explica l’eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa, en declaracions a El Punt Avui.

Coincidint amb la intervenció de Macron a Estrasburg, els diputats del Bundestag van votar ahir una resolució força crítica amb la creació d’un pressupost exclusiu per a la zona euro, com propugna el president francès, que es reunirà demà amb Merkel a Berlín. Prevista per al març, la proposta francoalemanya de reforma de l’eurozona no serà presentada fins al juny. “El discurs de Macron ha estat una mica decebedor. Ha consistit sobretot en la presentació d’una llista de propostes per començar la precampanya de les europees del 2019”, critica Tremosa.

Després del debat al Parlament Europeu, Macron va desplaçar-se ahir a la tarda a la localitat francesa d’Épinal per dur-hi a terme la primera de les consultes ciutadanes ideades per Macron. Aquestes reunions, organitzades per confrontar idees i conèixer les inquietuds i propostes dels ciutadans europeus, són una de les propostes far del president francès per refundar Europa. Malgrat haver estat rebudes amb escepticisme, haurien de tenir lloc en tots els estats de la UE, exceptuant Hongria i el Regne Unit.

La resposta a l’autoritarisme no és la democràcia autoritària, sinó l’autoritat de la democràcia
El poble no abandona la idea europea; és la traïció dels clergues allò que l’amenaça
Emmanuel Macron
PRESIDENT FRANCÈS

Engega la cursa electoral pel 2019

Enric Bonet

Macron va inaugurar ahir a Estrasburg la pugna per a les europees de la primavera del 2019, quan La República en Marxa (LREM), el seu partit, creat l’abril del 2016, desembarcarà per primera vegada a l’Eurocambra. Com ja va fer a França, Macron pretén alterar l’actual bipartidisme europeu, format pel grup popular i el socialista, i crear un nou moviment liberal europeu, del qual també podria formar part Ciudadanos. De fet, el jove dirigent va reunir-se la setmana passada amb el president del grup popular, l’alemany Manfred Weber, i el del grup liberal, el belga Guy Verhofstadt, amb qui Macron podria aliar-se per a les europees. “Les forces conservadores encara són nombroses a Europa”, va retreure-li ahir Verhofstadt a Weber.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona