Política

Romeva i Rull ratifiquen a Llarena que estan davant d’un “judici polític”

El de JxCat recrimina al magistrat la seva connivència amb l’executiu espanyol

El d’ERC insisteix que es vol “criminalitzar” un moviment pacífic

Raül Romeva i Josep Rull van ratificar ahir el gir en l’estratègia que s’ha volgut imprimir en el tram final de la instrucció de Pablo Llarena sobre la macrocausa del procés, i tots dos van aprofitar la seva presència davant el magistrat del Tribunal Suprem per carregar amb duresa contra el que consideren un “judici polític”, en el qual la sentència ja està escrita, tot insistint que l’única esperança que els queda és la justícia internacional, i posant en dubte, doncs, les actuacions de l’espanyola. “Veiem la llum en alguns països del nord d’Europa on existeix una classe de justícia millor que aquesta”, reblava Rull en relació amb la resistència a executar les euroordres.

El dia anterior ja s’havien pogut escoltar força crítiques d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els primers que van passar pel despatx de Llarena en aquesta nova tanda de citacions. Tots ells van apel·lar a l’esperit pacifista del procés i van criticar l’intent de “construir” un relat violent que mai no va tenir reflex en les successives manifestacions.

Els consellers i ara diputats d’ERC i Junts per Catalunya Romeva i Rull van coincidir ahir a denunciar la vulneració dels seus drets fonamentals, mentre posaven l’accent en el fet que la justícia espanyola actuï en connivència amb l’executiu espanyol i que el setge s’hagi intensificat arran de la victòria dels grups independentistes el 21-D. En aquest punt, Rull va recordar que el ministre de Justícia, Rafael Catalá, “ha anat anticipant” bona part de les mesures que més tard dictava el magistrat. “Unes prediccions que sempre s’han complert”, afegia. Arran de la reflexió, Llarena li va voler replicar que no tots els vaticinis que també ha llançat la premsa s’han complert. Rull també va recórrer a les reiterades declaracions del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per desmuntar l’acusació de malbaratament de diner públic.

Criminalització

Romeva, per la seva banda, va posar l’accent en l’intent de “criminalització” del moviment independentista que hi ha darrere de les imputacions i dels empresonaments que ha dictat Llarena, mentre emfasitzava la legitimitat per exercir el dret d’autodeterminació. També va denunciar la vulneració dels drets dels menors pel patiment que s’infligeix als fills dels processats.

Joaquim Forn, per la seva banda, va eludir les crítiques i van centrar la seva intervenció d’ahir a reclamar al jutge que li atorgui la llibertat provisional. L’exconseller d’Interior havia fins i tot renunciat a la seva acta de diputat per tal de corroborar davant Llarena la seva intenció d’abandonar la política. Però no només l’instructor va ratificar l’empresonament, sinó que més tard també ho va fer la sala d’apel·lacions del Suprem, malgrat que el fiscals’havia mostrar favorable a establir una fiança.

“Això no va de dret penal, va de política.” Fonts de la defensa argumentaven ahir que en la fase actual es considera que ha arribat el moment “de dir el que pensen. Amb educació, però sense passar per alt davant de quina mena de procés s’està”. Avui serà el torn de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, de Dolors Bassa i de Josep Turull, candidat a la investidura fallida, que va ingressar a la presó l’endemà del ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri