Política

L’Ajuntament ha desallotjat l’acampada de Plaça Catalunya a Barcelona

L’Ajuntament ofereix al col·lectiu independentista i als sense sostre instal·lar un punt d’informació per garantir el dret de manifestació

Pisarello assegura que el desallotjament de Plaça Catalunya s’ha fet “per evitar problemes de salubritat”

El govern municipal de Barcelona ha justificat el desallotjament de les acampades de Plaça Catalunya “per evitar problemes de salubritat” a l’espai públic, tal com ha explicat el regidor del districte de l’Eixample, Gerardo Pisarello. Segons el regidor, l’operatiu també s’ha realitzat per garantir “tots els usos” de la plaça per “l’arribada de grans esdeveniments” a la ciutat, com la diada de Sant Jordi, que ocuparà bona part de la plaça. A més, Pisarello ha afirmat que el desallotjament s’ha efectuat “garantint el dret a la protesta” ja que més enllà de retirar les tendes de campanya, el govern els ha ofert seguir la reivindicació en punts d’informació a partir d’ara. A més, Pisarello ha assegurat que en el desallotjament dels acampats sense sostre s’ha atès “cas per cas i situació per situació, oferint alternatives a les persones”.

En aquest sentit, el govern municipal ha confirmat que deu de les persones acampades ja han acceptat una oferta per allotjar-se en centres d’acollida, dues s’instal·laran en una pensió i quatre persones han rebutjat l’atenció dels Serveis Socials, a l’espera que la resta donin una resposta sobre diferents mesures que els ha proposat l’administració local per passar la nit a partir d’ara.

El gerent del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, Jordi Uribe, ha garantit que la ciutat compta amb “200 places nocturnes cada dia” i que aquestes es distribueixen en centres de primera acollida, centres per a persones amb malalties mentals o convalescents i centres per a joves. De tota manera, Uribe ha reconegut que actualment hi ha entre 1.000 i 1.100 persones que cada nit “dormen al carrer” a la capital catalana.

Davant d’aquesta xifra, el també tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha demanat més implicació de la resta d’administracions i ha proposat acordar “polítiques socials, no només de persones sense llar, d’abast metropolità” perquè considera que l’Ajuntament de Barcelona té una “implicació absoluta” amb aquest problema i com a mostra d’aquesta prioritat han augmentat un 30% el pressupost a les polítiques de persones sensesostre.

De tota manera, Pisarello ha afirmat que “el 50% de les persones [sense llar] que estan a Barcelona, porten menys de cinc mesos a la ciutat” i que moltes d’elles provenen d’altres municipis que no tenen prou recursos per ajudar-los, tot i que ha puntualitzat que “són atesos en les mateixes condicions” que qualsevol barceloní.

Uribe ha dibuixat un perfil molt variat de persones que dormen al carrer a la ciutat, tot i que “són majoritàriament homes” però el col·lectiu més vulnerable “són les dones”. A més, Uribe ha explicat que hi ha persones amb addició a les drogues, persones amb malalties mentals i un 15% dels usuaris dels centres d’acollida nocturna són persones que tenen feina però “no es pot permetre pagar un habitatge”.

Pel que fa a les condicions que reben les persones que decideixen acceptar entrar en els centres d’acollida, en un principi compten amb una estada de tres mesos però Uribe ha assegurat que “mai” s’expulsa a cap usuari a no ser que s’incompleixin les normes. Una vegada aconsegueixen allotjament, els serveis socials els proposen participar en projectes de reinserció social i laboral per tal que puguin tornar al circuit habitual de la societat.La Guàrdia Urbana ha iniciat aquest dimecres al voltant de dos quarts de vuit del matí l’acampada de la Plaça de Catalunya de Barcelona. Els agents han informat del desallotjament dels responsables de l’acampada independentista, que han acceptat abandonar el lloc de manera pacífica i han tancat el perímetre de la dels sense sostre, ja que alguns dels seus membres mostraven més resistència a marxar. Fins al lloc, també s’hi ha desplaçat el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que els ha ofert alternatives. D’altra banda, l’Ajuntament també els ha facilitat la instal·lació d’un punt d’informació als dos col·lectius durant el Sant Jordi per garantir el seu dret de manifestació. El membres de l’acampada independentista han acceptat l’oferiment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia