Política

Irídia denuncia “obstrucció” de la fiscalia per l’1-O

És “zero proactiva” per identificar els agents

Alerta d’un augment de “cops de la porra” contra ciutadans

El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia denuncia “una tasca obstructiva” i “zero proactiva” per part de la fiscalia per identificar agents de la policia espanyola denunciats per agressions i contra la integritat per part d’uns 250 ciutadans en només un jutjat de Barcelona, passat mig any dels fets. “La fiscalia ha de protegir tota la ciutadania i la policia només aporta documentació quan se li requereix”, va assegurar ahir Anaïs Franquesa, penalista i directora de litigis d’Irídia, durant la presentació del segon informe del seu servei d’atenció i denúncia davant situacions de violència institucional (Saidavi) del 2017.

En concret, a banda de l’1-O, el Saidavi va rebre 72 sol·licituds d’actuacions de suposades vulneracions, la majoria al carrer però també al CIE de la Zona Franca. D’aquest total, 52 eren de violència institucional, de les quals n’hi ha 23 als jutjat. El penalista d’Irídia Andrés García Berrio va alertar que des de l’1-O hi ha “un increment dels cops de porra contra els ciutadans”, i hi va afegir que en els tres primers mesos i escaig del 2018 ja tenen 80 denúncies per accions en les darreres manifestacions.

“Encara patim angoixa”

“Els agents han d’anar identificats a l’esquena, a davant i al casc, com marquen les normes internacionals”, va afirmar García Berrio, i alhora va demanar a la direcció de la policia catalana investigar excessos, com ara cops de porra al cap de veïns.

Pel que fa a les 12 causes de l’1-O en sis escoles de Barcelona que porta Irídia, es va informar que la setmana vinent cinc testimonis declararan en la peça de Roger Español, el jove que va perdre la visió de l’ull dret per un tret de bala de goma. A més, dimarts vinent, s’iniciarà una campanya a Madrid per eliminar les pilotes de goma a l’Estat espanyol, tal com es va fer el 2014 a Catalunya amb els Mossos, després del cas d’Ester Quintana.

“Encara patim angoixa i sentiment d’humiliació”, va declarar en nom dels afectats Raquel Figa, coneguda com la noia de la gavardina que va volar escales avall d’una empenta d’un agent de la policia espanyola i va ser agredida per d’altres a l’institut Pau Claris de Barcelona. “Feia cua per votar, no obstruïa el pas, i els agents no van fer la seva feina perquè només havien de recollir urnes, no pegar”, va sostenir Figa. En un altre cas, un veí de 65 anys va perdre un tros d’orella a l’escola Prosperitat. Alguns dels afectats mantenen reunions junts, i la psicòloga d’Irídia, Elisenda Pradell, va exposar que “no hi ha una eina forense objectiva als jutjats per valorar el fort impacte emocional viscut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona