Política

“Seguirem amb la Revolució”

Díaz-Canel defensa la continuïtat política i els canvis en el model econòmic en el primer discurs després de ser escollit president

El relleu de Raúl Castro avança que aquest encapçalarà les decisions més transcendents

Cuba gira full sense tancar el llibre de la Revolució. Miguel Diaz-Canel, un civil que avui fa 58 anys, es va convertir ahir en el nou president de l’illa en rellevar Raúl Castro, de 86 anys. D’aquesta manera, protagonitza una transició històrica que, amb tot, segueix la línia del castrisme. Candidat únic a la presidència, Díaz-Canel va ser escollit per 603 dels 604 vots possibles, és a dir, amb un 99,83% dels vots. “El mandat del poble per a aquesta legislatura és que continuarem amb la Revolució cubana en un moment crucial”, va expressar el nou mandatari en el primer discurs que va pronunciar davant l’Assemblea Nacional (Parlament) com a president del Consell d’Estat, el màxim òrgan de poder a l’illa. El president entrant no apunta a la renovació política, però sí que preveu fer més canvis en el model econòmic accentuant les tímides reformes aplicades per Raúl Castro, que la majoria d’economistes consideren insuficients.

Díaz-Canel no té el carisma ni l’oratòria de Fidel Castro, el pare de la Revolució, però ahir va parlar clar: “Vinc a treballar, no a prometre”, va dir just abans de refermar la seva fidelitat “al llegat i l’exemple de Fidel, al seu valor i els seus ensenyaments”. En la mateixa línia va avançar que Raúl Castro, que continuarà sent secretari general del Partit Comunista Cubà (PCC) fins al 2021, “encapçalarà les decisions més transcendents per al present i el futur de la nació”. Que Raúl no se n’anava a casa ja se sabia, i, per si en quedava cap dubte, Díaz-Canel es va cuidar d’esvair-lo. El president entrant, el primer que no porta el cognom Castro en gairebé sis dècades, també va assegurar que la política exterior de l’illa es “mantindrà inalterable” i que el país caribeny “no farà concessions contra la seva sobirania i independència” ni “negociarà els seus principis”. En aquest context, va voler expressar que “el món està en un escenari internacional de creixent amenaça a la pau i a la seguretat”.

També va recordar que la constitució de la nova legislatura de l’Assemblea Nacional culminarà un procés d’“elevada significació política” per a Cuba i va defensar el sistema electoral del país caribeny, on no hi ha espai per al “politiqueig i el frau”. Abans de l’esperat discurs, va anunciar que la formació del Consell de Ministres es decidirà en el pròxim període de sessions de l’Assemblea Nacional, que està previst per al juliol.

Ahir també es va escollir la resta de components del Consell d’Estat, on el primer vicepresident serà el veterà Salvador Valdés Mesa, un sindicalista de 72 anys i alt càrrec del Partit Comunista que arriba al lloc que fins ara ocupava Díaz-Canel. Un cop es van fer públics els resultats, el president de l’Assemblea, Esteban Lazo, va convidar el president entrant a ocupar el seient a la presidència de la sala, des d’on Díaz-Canel va fer una salutació militar a Raúl Castro i també li va fer una abraçada afectuosa. Després, Raúl va alçar el braç en un gest clàssic de la iconografia revolucionària.

“Únic supervivent”

En el seu torn de paraula, Raúl Castro, que va tancar la històrica sessió, va dir que confia en “l’èxit absolut” del seu successor per les “virtuts, experiència i dedicació a la feina” que va demostrar des dels inicis de la seva carrera política a Santa Clara. Díaz-Canel és, segons Castro, “l’únic supervivent” d’un grup de joves dirigents als quals la cúpula cubana va decidir preparar perquè acabessin ocupant els alts càrrecs, en un relleu generacional que s’ha allargat gairebé sis dècades.

El que està clar és que, a partir d’aquest moment, Díaz-Canel haurà de mantenir l’equilibri entre les reformes econòmiques (collades per l’embargament imposat pels Estats Units des de l’any 1962 i per la greu crisi que travessa l’aliat veneçolà) i el respecte a les línies essencials del castrisme. Ell sembla decidit a imposar una presidència més col·lectiva i que estigui més “en contacte amb la població”. I per no perdre’s, té les directrius que designen les orientacions polítiques i econòmiques marcades a Cuba fins al 2030, que li hauran de servir com a full de ruta.

LES FRASES DEL NOU PRESIDENT

Raúl Castro encapçalarà les decisions de major transcendència per al present i el futur de la nació
Cuba no farà concessions sobre la seva sobirania i independència ni negociarà els seus principis
El mandat del poble per a aquesta legislatura és continuar la Revolució cubana en un moment històric crucial
Aquest mandat estarà marcat per tot el que hem d’avançar en l’actualització del model econòmic cubà

Putin vol reforçar la relació estratègica amb l’Havana

El líder rus, Vladímir Putin, va felicitar ahir el nou president cubà i va dir que espera reforçar la cooperació estratègica de Moscou amb l’Havana. “Amb la direcció de Díaz-Canel, el país continuarà avançant cap als objectius proclamats per la Revolució cubana”, deia el telegrama de felicitació que li va enviar.

El 2016, Putin va rebre a Moscou l’aleshores primer vicepresident cubà, i, per la impressió que en va treure, està convençut que, amb ell, Cuba entrarà en una nova etapa de desenvolupament socioeconòmic. A més, el cap del Kremlin es va mostrar obert a reforçar l’aliança entre els dos països.

Els EUA demanen que s’escolti el poble i es talli la “repressió”

Els Estats Units van reaccionar, ahir, davant el canvi de nom i de perfil en la presidència cubana i van decidir demanar-li al nou mandatari que “escolti” els desitjos del poble cubà de viure en un país “més lliure i democràtic“, que millori la seva qualitat de vida i acabi amb la “repressió”. Segons el parer de Washington, Miguel Díaz-Canel hauria de fer ben aviat “passes concretes per millorar les vides del poble cubà, respectar els drets humans, acabar amb la repressió i permetre més llibertats tan polítiques com econòmiques”, va expressar una portaveu del departament d’Estat nord-americà.

L’exili considera una farsa el relleu presidencial

L’exili cubà als EUA va considerar ahir un “insult a la democràcia” i una “farsa” el relleu en la presidència cubana. Quatre dels grups més influents de l’exili a Miami van expressar que el canvi no canviarà gens els ferris principis revolucionaris que, segons ells, tenallen l’illa, i no n’esperen cap apertura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia