Política

Un exministre eslovè veu “indignant” empresonar polítics i diu que l’Estat vol “humiliar” Catalunya

El també president de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, Ivo Vajgl, denuncia “l’inacceptable silenci” d’Europa

L’exministre d’Exteriors eslovè i eurodiputat Ivo Vajgl ha qualificat d’“indignant” l’empresonament de líders independentistes per part de la justícia espanyola. En l’acte de presentació de la plataforma Diàleg UE-Catalunya a Barcelona, Vajgl, president de l’entitat formada per 31 eurodiputats d’onze estats, també creu que l’Estat espanyol busca “humiliar” no només els dirigents entre reixes, sinó Catalunya.

Al seu torn, la també representant al Parlament Europeu, la italiana Eleonora Forenza, creu que “hi ha hagut una manca de construcció de diàleg a Europa amb Espanya i Catalunya”, cosa que ha qualificat de “vergonya”.

Vajgl ha titllat de “política autoritària” les mesures de l’Estat contra el govern destituït encapçalat per Carles Puigdemont. “Quan no tens arguments, humilies la persona, el representant, i així tens l’autosatisfacció de pensar que has humiliat tota una nació”, ha afegit referint-se a la violència policial durant l’1-O.

D’altra banda, ha lamentat “l’inacceptable silenci” de la Unió Europea en la situació política a Catalunya. “És xocant que tan poca gent sigui capaç de donar la cara”, ha assegurat. Izaskun Bilbao, del PNB, també ha esmentat la “decepció pel silenci” comunitari, tot i que creu que “les opinions públiques dels estats clamen contra la repressió”.

Amb tot, Vajgl ha cridat la ciutadania catalana a “no sorprendre’s” per l’actitud del club comunitari i ha criticat discursos sobre democràcia com el del president francès, Emmanuel Macron, aquesta setmana a l’Eurocambra, “tres dies després d’atacar Síria”.

També ha asseverat que “ningú pot treure el dret a l’autodeterminació de qualsevol nació del món” i en un moment del seu discurs ha especulat que “d’aquí a 30 anys, Catalunya podria ben ser una de les estrelles de la Unió Europea”. Segons l’exministre d’Exteriors del país balcànic, hi ha “similituds” entre els moviments independentistes català i l’eslovè. “Hi veig les mateixes emocions, i els somnis es poden convertir en realitat si hi creieu”, ha afegit. Eslovènia va declarar la seva independència el 1991 i va ser reconeguda a l’ONU com a estat l’any següent.

El representant del grup liberal ha apostat pel “diàleg” entre Catalunya i l’Estat, tal com també ha demanat Izaskun Bilbao, del mateix grup. Un dels objectius de la plataforma és impulsar negociacions mitjançant una “mediació” europea que, segons l’entitat, hauria d’acabar en un “referèndum pactat”.

Durant l’acte, la parella de Raül Romeva, Diana Riba, ha llegit un missatge del conseller destituït d’Exteriors en què subratlla que “Europa es juga la seva credibilitat” amb la gestió de la situació a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona