Política

Eurodiputats a favor del diàleg

Polítics de tot el continent reproven que les institucions de la Unió Europea es desentenguin del procés català

Una plataforma integrada per 40 eurodiputats exigeix la llibertat dels presos polítics i la desactivació del 155

Tot i el silenci de les institucions europees sobre el procés català i la insistència que es tracta d’un afer intern de l’Estat espanyol, diversos eurodiputats van voler mostrar ahir que Catalunya té suports a la Unió Europea. La plataforma Diàleg UE-Catalunya, integrada per 40 eurodiputats de quinze països i de sis grups polítics diferents del Parlament Europeu, va apostar per l’assoliment d’un acord negociat entre Catalunya i l’Estat espanyol que conclogui amb un referèndum pactat. L’entitat, que també reclama l’alliberament dels presos polítics i l’anul·lació de l’article 155, va néixer a finals de novembre però es va presentar ahir a Catalunya per constatar que els catalans no estan sols a les institucions europees, va explicar l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé: “Ens agradaria estar més acompanyats, però hi ha gent al nostre costat.”

“Europa manté un silenci inacceptable amb el que està passant a Catalunya i només uns pocs s’atreveixen a parlar i dir que està en joc la democràcia”, va criticar l’eurodiputat eslovè i president de la plataforma, Ivo Vajgl. El també exministre d’Afers Estrangers d’Eslovènia va considerar “intolerable i deplorable” l’empresonament de membres electes del Parlament “quan no es tenen arguments, sinó que es fa només per l’autosatisfacció d’humiliar la nació”.

En la mateixa línia, l’eurodiputada basca Izaskun Bilbao va denunciar “l’abús de poder” de l’Estat espanyol i va assegurar que “ningú a Europa creu que uns polítics que treballen amb la paraula siguin culpables de rebel·lió”. De fet, segons Bilbao, el procés català “desperta una enorme preocupació a Brussel·les”, tot i que no es reflecteix de portes enfora perquè “l’Estat espanyol està pressionant perquè hi hagi silenci”. Per la seva banda, l’eurodiputada italiana Eleonora Forenza va definir com una “vergonya” que les institucions europees no es pronunciïn sobre la situació a Catalunya, alhora que va defensar que l’autodeterminació d’un poble hauria de ser un “dret fonamental” a la Unió Europea.

Vajgl tampoc va dubtar a denunciar la “ política autoritària” de l’Estat espanyol, que va contraposar a la “força pacífica” dels catalans. “Catalunya serà una de les estrelles de la Unió Europea els pròxims anys”, va augurar l’eslovè en referència a la bandera de la comunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona