Política

JxCat i ERC es donen una treva fins a inicis de maig

Els de Puigdemont esperen a tenir aprovada la reforma de la llei del president

Temps de treva entre Junts per Catalunya i ERC en espera de tenir enllestida i aprovada la reforma de la llei de presidència que hauria de permetre la investidura a distància de Carles Puigdemont, i també la de la resta de candidats que són a la presó, els encara diputats electes Jordi Sànchez i Jordi Turull. Serà fins a principis de maig, ja que ara encara s’esta pendent que arribi, entre dijous i divendres de la setmana que ve, el dictamen sobre la llei que l’oposició va sol·licitar al Consell de Garanties Estatutàries. A partir del lliurament, caldran dos dies més per presentar esmenes a l’informe, i finalment el nou text passaria a ser aprovat en un ple a principis de maig. Això, sempre que la resta de grups no presentin escrits de reconsideració a la mesa o recursos al Constitucional que n’aturin la tramitació. Abans, però, caldrà veure què diu el Consell de Garanties respecte al nou text, que s’aprovaria en lectura única, un mecanisme que ja va ser aprovat pel Constitucional, a la cambra catalana.

Aquests són de moment els plans de Junts per Catalunya, segons fonts de la formació, tot i que els seus responsables, i especialment Puigdemont, també estan pendents de com evoluciona el context polític fruit dels processos judicials a Alemanya i a Madrid, i sobretot de si finalment el tribunal alemany accepta i aplica l’ordre de detenció europea.

Però mentre Junts per Catalunya juga de moment totes les cartes per intentar investir Puigdemont com a president legítim, ERC mostra els seus dubtes pel que fa als mecanismes emprats, ja que, a més de la reforma de la llei, també consideren necessari canviar el reglament. I no es cansen de reclamar una investidura efectiva que permeti formar un govern que comenci a esborrar el 155 de les institucions catalanes. En aquest sentit, ahir mateix els republicans van registrar una proposició de llei per al pròxim ple que reclama precisament la recuperació de les institucions, la defensa dels drets civils i polítics i l’alliberament dels nou presos polítics que estan de manera preventiva als centres d’Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco, així com el retorn dels set exiliats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona