Política

La comunitat internacional celebra el gest de distensió de Pyongyang

El president dels Estats Units, Donald Trump, qualifica de “molt bona notícia” la suspensió del programa nuclear nord-coreà i ho veu com un “gran progrés”

Rússia es felicita per l’anunci i demana a Washington i Seül que facin gestos de reciprocitat en les properes cimeres unilaterals

La comunitat internacional, i en particular els països de l’est asiàtic, han aplaudit aquest dissabte la decisió anunciada pel líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, de suspendre el programa nuclear.

El president dels Estats Units, Donald Trump ha qualificat de “molt bona notícia” el pas de Pyongyang cap a la distensió. “Corea del nord ha acceptat suspendre totes les proves nuclears i tancar un important centre d’assajos. És una molt bona notícia per a Corea del Nord i per al món. És un gran progrés!”, ha dit. “Estem desitjant celebrar la nostra cimera”, ha afegit en un missatge a les xarxes socials.

El govern de Corea del Sud ha considerat l’anunci com un “progrés significatiu per a la desnuclearització de la península coreana”. Seül ha valorat a més que el gest de Kim Jong-un “ajudarà a crear un ambient molt positiu per a l’èxit de les propera cimeres intercoreana i entre Corea del Nord i Estats Units”.

En aquest sentit, el govern sud-coreà s’ha compromès a preparar la trobada del prpper 27 d’abril entre el seu president, Moon Jae-in, i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, de tal manera que “pugui guiar el camí cap a la desnuclearització i la pau duradora” a Corea.

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, també ha donat benvinguda a la suspensió del programa nuclear nord-coreà i ha expressat el seu que serveixi per aconseguir el desarmament del país veí.

El cap del govern japonès veu l’anunci de Pyongyang com un “moviment” positiu, però demana cautela. Segons ell, l’important ara “és veure si aquesta acció portarà a la completa, verificable i irreversible eliminació de les armes nuclears i míssils” nord-coreans.

Abe ha avançat que el seu govern “estarà atent” i ha subratllat que mantindrà l’estreta coordinació amb Washington i Seül com ha fet fins ara.

La Unió Europea (UE) ha valorat com a “positiu i llargament esperat” l’anunci nord-coreà i ha demanat “la desnuclearització completa, verificable i irreversible” del país asiàtic. La cap de la diplomàcia comunitària, Federica Mogherini, ha assenyalat en un comunicat que “la Unió Europea espera amb interès les properes reunions” i s’ha mostrat confiada que “aquestes iniciatives d’alt nivell continuïn generant confiança i generant resultats addicionals, concrets i positius”. L’alta representant de la UE per a la política exterior ha reiterat el compromís de Brussel·les amb “una solució negociada” per la desnuclearització de la península coreana, que inclou “una forta pressió sobre el règim per mitjà de sancions”.

El Regne Unit també veu com “un pas positiu” la suspensió del programa nuclear nord-coreà i confia que sigui part d’“un esforç per negociar de bona fe”. En la mateixa línia que els seus socis internacionals, el ministeri d’Exteriors britànic s’ha compromès a treballar per l’objectiu “d’una desnuclearització completa, verificable i irreversible” de la península i fer-ho “a través de mitjans pacífics”.

El principal soci internacional de Pyongyang, la Xina, ha donat la “benvinguda” al moviment de Corea del Nord. El ministeri d’Exteriors xinès creu que la decisió “ajudarà a millorar la situació de la península”.

De la seva banda, Moscou ha considerat que la decisió de Kim és “un pas important per a la futura distensió a la península coreana i la consolidació de les tendències positives per a la normalització a l’Àsia nord-oriental”.

El ministeri d’Exteriors de rus es felicita a més perquè la situació es desenvolupi “de manera positiva” i “en consonància amb el full de ruta proposat per Rússia i Xina” per resoldre el conflicte. El govern rus recorda que aquest document preveu la suspensió de les activitats militars a la regió i l’establiment de contactes directes entre Pyongyang, Seül i Washington.

Moscou insta Estats Units i Corea del Sud a respondre amb reciprocitat a Pyongyang i prendre mesures “adequades” per aconseguir uns resultats mútuament acceptables en les properes cimeres bilaterals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona
SANT MARTÍ VELL

Torrentà (ERC) posa en valor la feina del Govern amb els micropobles

SANT MARTÍ VELL

Puja del 14% de l’aigua i rescat del pàrquing de la plaça del Doctor Robert

SABADELL