Política

Kim suspèn el pla nuclear abans de la cita amb Seül

L’anunci del líder nord-coreà d’aturar les proves atòmiques i de míssils intercontinentals aplana el camí per a les cimeres amb Corea del Sud i els EUA

Felicitacions estrangeres a Pyongyang, tot i que el Japó en recela

Sorprenent decisió de Corea del Nord, que, ahir, va anunciar la suspensió de les proves atòmiques i dels assajos amb míssils intercontinentals, a pocs dies de la celebració d’una cimera històrica amb Corea del Sud, que es farà divendres, i d’una segona trobada d’alt nivell, en principi prevista per a primers de juny, amb el president dels EUA, Donald Trump. Tant Seül com Washington van felicitar Pyongyang per la decisió, que va ser rebuda amb més recel des del Japó, on no es veu clar que l’aturada de les proves no arribi als míssils de curt abast.

“Cessem les proves nuclears i els llançaments de míssils balístics intercontinentals”, va afirmar el líder nord-coreà, Kim Jong-un, en el ple del comitè central del Partit dels Treballadors, a Pyongyang, que no es convocava des de l’octubre. El líder nord-coreà considera que els assajos nuclears ja han complert el seu objectiu, però en cap moment va fer referència al desmantellament de l’actual arsenal atòmic.

Amb tot, l’anunci es pot entendre com una concessió per aplanar la cimera de divendres que ve entre Kim i el president sud-coreà, Moon Jae-in, a la frontera militaritzada entre les dues Corees i que podria suposar un primer pas de cara a una eventual reunificació entre els dos països, que formalment encara estan en guerra.

“No calen assajos nuclears ni de míssils de mig abast intercontinentals perquè la feina del muntatge d’ogives atòmiques en projectils ja s’ha acabat”, va expressar Kim. Amb la comprovació científica del potencial nord-coreà en armament, “acaba la missió del centre de tests nuclears del nord”, hi va afegir en referència a la base de Punggye-ri, les instal·lacions on s’han fet sis tests, l’últim el setembre passat.

En aquest sentit, el règim expressa que no farà servir armes nuclears “si no hi ha una amenaça o una provocació atòmica d’un altre país”. Però que, en cap cas, “es transferirà l’arsenal nuclear ni la tecnologia”.

“Batalla estratègica”

Kim també va abordar els “canvis que s’estan produint en el panorama polític internacional” i la necessitat de centrar-se en “una nova batalla estratègica” com és el desenvolupament econòmic del país asiàtic, cada cop més tenallat per les sancions econòmiques.

L’anunci de la suspensió va desfermar una cadena de reaccions internacionals. La piulada del cap de la Casa Blanca a Twitter no va trigar. De fet, Trump va ser el primer a pronunciar-se i definir-lo com “una molt bona notícia”. “Corea del Nord ha acceptat suspendre totes les proves nuclears i tancar un centre d’assajos important. És una molt bona notícia per a Corea del Nord i per al món. Un gran progrés! Desitgem celebrar la nostra cimera”, va expressar el mandatari nord-americà.

L’oficina presidencial de Seül va qualificar-ho de “progrés significatiu per a la desnuclearització de la península coreana”, i va comentar que “ajudarà a crear un ambient positiu per a l’èxit de les cimeres de les pròximes setmanes”, la més imminent la del 27 d’abril.

En canvi, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, va celebrar la notícia amb un tel d’escepticisme pels dubtes sobre si aquesta decisió portarà a una “completa, verificable i irreversible eliminació de les armes nuclears i els míssils” del règim nord-coreà. El Japó recordava que, en altres ocasions, ja es van fer concessions econòmiques a Pyongyang i les proves atòmiques van continuar.

L’ONU, la Unió Europea i el Kremlin van compartir les felicitacions davant la suspensió de les proves, però ara caldrà esperar fins on arriba aquesta concessió, perquè Kim ja va matisar en la reunió que la suspensió és un “avanç important cap a la desnuclearització global” a què Pyongyang vol sumar-se, però no de forma imminent. El que és clar és que el decreixement de l’escalada de tensió entre Corea del Nord i els EUA va per bon camí, atès com estaven les relacions bilaterals fa pocs mesos. La línia telefònica directa entre els líders de les dues Corees, establerta divendres, també apunta en aquesta direcció. De tota manera, cal fer més passes endavant.

LES FRASES

Molt bona notícia per a Corea del Nord i per al món. Un gran progrés!
Donald Trump
president dels EUA
Caldrà veure si la decisió és completa, verificable i irreversible
Shinzo Abe
primer ministre japonès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA