Política

Paraguai

Cita amb les urnes

Poc entusiasme en el relleu paraguaià

El Partit Colorado es perfila com el favorit en les eleccions presidencials d’avui al país més pobre de Sud-amèrica

L’oposició liberal espera donar la sorpresa

L’expresident Lugo aspira al Senat

Tot sembla escrit a la política paraguaiana. El Partit Colorado, hereu de la dictadura d’Alfredo Stroessner (en el poder del 1954 al 1989), ho domina tot des de fa més de 60 anys. Si es compleixen les previsions, avui els colorados renovaran aquest poder amb el triomf en les eleccions presidencials de Mario Abdo. Fill de qui va ser el secretari privat del dictador, Abdo representa la continuïtat de les polítiques d’Horacio Cartes davant el canvi que promet el moderat Efraín Alegre, un home de la política tradicional que ha augmentat les seves possibilitats de victòria gràcies a una aliança amb l’exbisbe Fernando Lugo, que opta a renovar l’escó al Senat.

Els paraguaians viuen sense gaire expectatives aquestes eleccions, descreguts d’una classe política que titllen de corrupta i només fidel als seus interessos. Els sondejos donen un avantatge a Abdo de 20 punts sobre Alegre, però podria haver-hi sorpreses. Els últims dies, han circulat a Asunción enquestes que donen com a guanyador el candidat liberal, mentre que en les xarxes socials es reclama votar no pel partit sinó pel candidat. Aquesta opció podria perjudicar Abdo, perquè alguns votants colorados podrien apostar per un canvi en la presidència tot i votar el seu partit en el Congrés. La clau per entendre aquest trencaclosques està en la desigualtat social, la segona més alta al continent americà després de la del Brasil. Els més pobres han estat històricament fidels als colorados, però ara veuen amb frustració com les millores econòmiques al Paraguai, que des del 2012 creix un mitjana del 4%, gairebé no els arriben. La desil·lusió es veu als carrers d’Asunción, on hi ha poc ambient de campanya.

Davant la plaça de la seu del govern i del Parlament, al centre històric de la capital, 280 famílies pobres han muntat un improvisat barri de barraques en espera que baixi l’aigua del riu que els ha inundat el barri. Al costat, hi tenen un centenar de famílies indígenes desplaçades de les seves terres per l’avanç dels grans productors de soja. “Tant hi fa qui votem; mai no se’n recorden dels pobres. Els polítics fan els seus negocis”, explica un home de 60 anys mentre ofereix als conductors de cotxes un grapat de llimones en una cantonada molt cèntrica. Com ell, altres paraguaians no creuen en els polítics.

Abdo i Alegre no tenen propostes gaire diferents, tot i que posen l’accent en la inversió social. El candidat colorado assegura que mantindrà el model econòmic, basat en l’exportació de la soja, els impostos baixos per als rics i el lliure mercat. També promet reformes radicals per combatre la corrupció, un mal endèmic al Paraguai. Alegre no farà canvis econòmics dràstics, però dedicarà més pressupost als desafavorits, que representen gairebé el 30% de la població, en un intent de continuar amb les polítiques de redistribució que es van estroncar amb la destitució parlamentària de Fernando Lugo el 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona