Política

ETA escenificarà el seu final el 4 de maig a Baiona

El Grup Internacional de Contacte assegura que l’esdeveniment serà primordial per aconseguir una “pau justa i duradora”

Després de la trobada, l’organització armada podria emetre el darrer comunicat

L’acte d’escenificació del final d’ETA serà el 4 de maig a Kanbo, una localitat situada prop de Baiona (País Basc del Nord). Serà una “trobada internacional per avançar” en la resolució del conflicte al País Basc. Així ho van anunciar ahir els representants de les organitzacions civils Fòrum Social i Bake Bidea i del Grup Internacional de Contacte Agus Hernan, Anaiz Funosas i Raymond Kendall, respectivament, en una breu roda de premsa en un hotel de Baiona en què no es van admetre preguntes i que es va limitar a la lectura d’una declaració en francès, basc i castellà.

En la compareixença, l’exdirector d’Interpol i membre del Grup Internacional de Contacte (GIC) Raymond Kendall va qualificar la trobada de Kanbo de “primordial per avançar en el procés de pau definitiu”. L’acte es farà a Vil·la Arnaga, un palau conegut com “el petit Versalles”, on hi ha un museu dedicat a l’autor de Cyrano de Bergerac, Edmond Rostand, que hi va residir. En aquesta mateixa vila va morir el compositor català Isaac Albéniz, el 18 de maig del 1909.

Els organitzadors de la trobada internacional per avançar en la resolució del conflicte al País Basc no van informar ni de l’hora en què començarà ni en què consistirà, ni tampoc van donar a conèixer cap nom dels assistents, tot i que sí que van fer una crida a representants institucionals, polítics i socials a participar-hi. Tot indica que l’acte podria seguir el format de la cimera d’Aiete (Sant Sebastià) el 17 d’octubre del 2011, que va precedir al cessament definitiu de la violència, tres dies després. De la mateix manera que aquella conferència, s’espera que l’acte de Kanbo serveixi d’avantsala a un nou pronunciament d’ETA, en el qual anunciï el seu final definitiu després d’haver causat 849 morts, segons el govern basc, en els seus gairebé seixanta anys d’existència.

La declaració llegida ahir, en què no se cita en cap moment ETA, lloa el paper de la societat basca, els seus partits i institucions a l’hora de superar “els obstacles i les dificultats” d’avançar cap a un escenari d’una pau justa i duradora. Un camí, segons el text, gens fàcil. “No ha estat fàcil, no és fàcil, però els bascos han demostrat en els darrers set any una clara determinació d’avançar en un objectiu de trobar una pau justa i duradora.” “Ho vam veure a Aiete, el 2011, ho vam tornar a veure a Baiona l’abril del 2017 i estem segur que veurem més avenços en un futur pròxim”, diu la declaració, que hi afegeix: “Creiem que hi ha condicions per fer nous passos rellevants que puguin contribuir a avançar en el nostre últim objectiu.” El text no aclareix si aquest objectiu és l’anunciat final definitiu d’ETA, que la mateixa organització basca ja desarmada ha avançat en els últims mesos. S’espera que aquest final arribi després de l’acte de la setmana vinent amb un últim comunicat de l’organització. El propòsit de la trobada, van insistir els seus organitzadors, és avançar en el camí d’una pau justa i duradora. “Ha arribat el moment de renovar el nostre compromís amb la pau al País Basc”, van concloure els representants d’aquests tres grups, que van donar a conèixer la composició d’un comitè promotor de l’acte integrat per l’alcalde de Baiona, Jean René Etchegaray (UDI); l’alcalde d’Hendaia i vicepresident de la Mancomunitat, Kotte Ecenarro (PS); el senador republicà Max Brisson, la senadora socialista Frédérique Espagnac, els diputats Florence Lasserre-David i Vicent Bru, i l’alcalde de Saint Pierre d’Irube, Alain Iriart.

En cap de les intervencions que es van escoltar ahir es va citar el comunicat difós la setmana passada a través dels diaris bascos Gara i Berria en què ETA reconeixia el dany causat i demanava perdó a les víctimes que identificava com a “ciutadans i ciutadanes sense responsabilitat en el conflicte”.

Rajoy trenca el silenci

Aquest últim punt del comunicat va motivar diverses crítiques d’associacions de víctimes, partits i alguna institució. No va ser, però, fins ahir que el president espanyol, Mariano Rajoy, va fer al·lusió al comunicat, que considera “la constatació de la derrota d’ETA”.

En una entrevista al diari balear Última Hora, considera “indigne” que ETA faci distincions entre víctimes. “Totes les víctimes han estat colpejades per la seva barbàrie i és indigne que pretenguin establir distincions entre unes i altres”, diu Rajoy, que hi afegeix: “Totes elles mereixen sempre el nostre reconeixement i el nostre suport, pel que han passat i perquè són el referent inexcusable de la victòria de la democràcia sobre ETA.” Rajoy assegura que no aconseguirà cap benefici pel fet de desaparèixer, ja que es mantindrà la responsabilitat dels delictes. “No ha aconseguit cap dels objectius que tenia, no ha obtingut cap avantatge per matar ni per deixar de matar i no aconseguirà cap avantatge per desaparèixer”, destaca Rajoy, que hi afegeix que ETA “ha de desaparèixer perquè aquest és l’únic camí que li queda després de la seva derrota operativa i policial”.

LES DATES

17.10.11
Se celebra
la conferència internacional per promoure la resolució del conflicte al País Basc, coneguda com Conferencia de Pau d’Aiete.
20.10.11
ETA
anuncia en un comunicat el cessament definitiu de la seva activitat armada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona