Política

Villar Mir diu que no ha pagat al PP però sí a FAES i es vanta d’haver dit no a Franco

L’expresident d’OHL compareix en la comissió que investiga el finançament del Partit Popular

López Madrid evita parlar de la seva amistat amb Felip VI i Letícia

Ho ha negat tot. El dotzè home més ric de l’Estat espanyol, amb un patrimoni net de 2.750 milions d’euros; el fundador i expresident del grup constructor OHL, Juan Miguel Villar Mir, va declarar ahir en la comissió del Congrés que investiga el presumpte finançament irregular del PP que “mai” havia pagat diners a cap partit ni havia rebut tampoc mai un tracte de favor.

“Mai he pagat ni un cèntim a cap partit polític per l’adjudicació de cap obra ni a Espanya ni fora d’Espanya”, va assegurar Villar Mir, que apareix en la presumpta comptabilitat paral·lela del PP, reconeguda per l’extresorer d’aquesta formació Luis Bárcenas, segons la qual l’empresari hauria pagat 530.000 euros el 2004, el 2006 i el 2008 a la formació presidida per Mariano Rajoy.

Qui va ser ministre d’Hisenda en el primer govern de Joan Carles I sota la presidència de Carlos Arias Navarro (1975-76) va voler deixar clar, però, que això era una “invenció de Bárcenas”, perquè va assegurar que era totalment fals que li hagués entregat mai diners per finançar el partit, com també ho és, va dir, que s’hagués reunit mai a soles amb l’extresorer del PP. Mai és la paraula que més vegades va repetir l’empresari en la seva compareixença, durant la qual es va vantar d’haver dit en el seu dia no a Francisco Franco.

“Crec que sóc l’únic espanyol que ha dit dos cops no a ser ministre en l’etapa política anterior”, va afirmar el veterà empresari, que va defensar que durant tota la seva vida ha estat “independent” i no ha volgut mai pertànyer a cap partit. Ell va assegurar que mai ha volgut entrar en el “joc de la corrupció”, que tot s’ho havia guanyat ell treballant, però sí que va reconèixer que hi podria haver empresaris que hagin finançat il·legalment a partits i va arribar a dir que, per lluitar contra aquesta xacra, era necessària “una justícia com més rigorosa millor per sancionar amb duresa tots els casos de corrupció”. Va repetir una vegada i una altra que no era donant del PP ni havia finançat mai aquesta formació, però sí que va admetre que havia contribuït econòmicament a la FAES, que presideix l’expresident espanyol José María Aznar, però es va mostrar segur que aquests diners no anaven al PP.

Acabada la declaració, li va tocar el torn al seu gendre, Javier López Madrid, exconseller d’OHL i imputat en les causes per corrupció Púnica i Lezo. Com havia fet el seu sogre, Lopez Madrid també ho va negar tot. Va assegurar que mai havia fet donacions al PP ni havia mediat perquè la constructora rebés adjudicacions d’obra pública a la Comunitat de Madrid. Es va desvincular de les sigles JLM i JM que apareixen a l’agenda intervinguda a Francisco Granados, exnúmero dos d’Esperanza Aguirre a la Comunitat de Madrid, al costat de la xifra de 2,1 milions d’euros. Això sí, López Madrid va admetre tenir una relació d’amistat amb Granados però mai comercial. En la compareixença també va ser interrogat per la seva relació amb Felip VI i Letícia.

Silenci del “Compi Yogui”

El portaveu d’Units Podem, Txema Guijarro, el va interrogar sobre el fet que la reina l’anomeni “Compi Yogui”, en al·lusió a l’SMS que va escriure la reina a López Madrid. “Per què li diu la reina “Compi Yogui”?, li va etzibar Guijarro, sense obtenir resposta, com tampoc va respondre a la pregunta de si Felip VI va viatjar en un iot de la seva propietat, les despeses del qual compartia amb Granados.

Cap catedràtic se’n vol fer càrrec

El rector de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) de Madrid, Javier Ramos, ha escollit un professor de dret administratiu de la seva confiança, Pablo Acosta Gallo, per dirigir temporalment l’Institut de Dret Públic (IDP) en substitució del catedràtic Enrique Álvarez Conde, suspès de les seves funcions per les suposades irregularitats en el màster de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

Segons informaven ahir diversos mitjans, l’elecció d’Acosta Gallo pel rector de la URJC en sessió extraordinària del consell de govern s’ha produït després que diversos catedràtics de dret haguessin rebutjat assumir la direcció de l’Institut de Dret Públic encara que fos en funcions. D’altra banda, Cristina Cifuentes va passar ahir del “no dimitiré” al “governaré fins a l’últim dia, ja sigui d’aquí a una setmana, tres, d’aquí a tres, d’aquí a un any o d’aquí a tres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona