Política

Revés d’Amnistia a Rajoy per les retallades en salut

L’últim informe denuncia que el govern espanyol no compleix “les seves obligacions de drets humans”

Responsabilitza la UE d’empènyer cap a polítiques incompatibles amb el dret a la salut

“Cruels” és l’adjectiu que per a Amnistia Internacional (AI) defineix les polítiques d’austeritat del govern de Mariano Rajoy en el sector sanitari. Un contundent terme que utilitza l’informe publicat ahir, La recepta equivocada, on indaga sobre les conseqüències socials de les reformes sanitàries i on acusa l’Estat espanyol de violar el dret a la salut. “Les retallades no només són regressives, sinó cruels”, diu Sanhita Ambast, investigadora encarregada de l’anàlisi. Segons aquest, les “dures mesures” econòmiques del govern espanyol en la sanitat pública han tingut un “impacte devastador” en els sectors socials més vulnerables i “ha deteriorat l’accessibilitat, assequibilitat i la qualitat de l’atenció”.

Després d’una investigació sobre el terreny a Andalusia i Galícia, l’organització conclou que les retallades en sanitat han afectat especialment les persones amb malalties cròniques, discapacitats, gent gran i l’accés als serveis de salut mental. L’informe posa com a exemple les “insuportables llistes d’espera”, l’empitjorament de les condicions laborals del personal sanitari o com s’ha forçat els pacients a “racionalitzar” la seva medicació per estalviar. “Moltes persones van assenyalar l’ansietat i la càrrega econòmica que els causava l’increment dels costos”, indica el text. Amnistia considera que l’actuació de l’executiu del PP a l’hora de fer retallades ha sigut “inconsistent amb les seves obligacions de drets humans” i sense avaluacions prèvies sobre el dany que podien ocasionar. “L’afany del govern espanyol per reduir costos ha fet que la vida sigui miserable tant per als pacients com per als treballadors de la salut”, assegura Ambast. L’informe detecta com a causant el reial decret del 2012 que pretenia estalviar uns 7.000 milions d’euros amb mesures com el copagament farmacèutic o el pagament de transport sanitari no urgent. La reforma del PP més controvertida, però, va ser la retirada de targetes sanitàries als immigrants empadronats en situació irregular. Amb tot, Amnistia exigeix ara a Rajoy que reverteixi aquests canvis implantats fa sis anys per garantir un sistema sanitari de qualitat i accessible per a tothom.

Amnistia no només reclama un canvi a Madrid, sinó que apel·la Brussel·les per protegir els drets fonamentals dels ciutadans en l’àmbit sanitari, no sense atribuir-li la seva part de responsabilitat. Segons l’entitat, o bé la UE ha empès el govern espanyol a unes polítiques incompatibles amb el dret a la salut o no ha fet prou per mitigar l’impacte potencial per als drets humans.

Avís a la UE

En aquest sentit, assenyala que les institucions del bloc van continuar recomanant la retallada del dèficit “sabent que això s’estava fent amb una reducció de la despesa en salut pública”. Per això, AI també insta les autoritats europees a vigilar l’impacte de les reformes econòmiques en els drets humans.

De fet, a mesura que milloren les dades macroeconòmiques espanyoles, tímidament Brussel·les comença a fixar-se més en les debilitats socials de les polítiques de Rajoy. Fa poc, l’executiu comunitari va alertar de l’alt nivell de pobresa i desigualtat a l’Estat, malgrat el creixement econòmic. “Els alts nivells de desigualtat d’ingressos, l’abandonament escolar i la pobresa infantil poden afectar negativament la igualtat d’oportunitats”, remarcava l’última avaluació de la CE.

LA FRASE

Les retallades [espanyoles en Sanitat] no només són regressives, sinó cruels
Sanhita Ambast
INVESTIGADORA DE L’INFORME D’AMNISTIA INTERNACIONAL

LA XIFRA

7.000
milions
d’euros pretenia estalviar la reforma sanitària aprovada pel govern del PP el 2012.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona