Política

El Parlament posa a prova el vot de Comín

La mesa li accepta la petició, que es faria efectiva avui en el ple

L’oposició hi recorre en contra

El 3 de maig, ple per avançar en la investidura a distància

La mesa del Parlament va acceptar ahir finalment la delegació de vot de Toni Comín i el conseller destituït ja podrà exercir avui el dret a vot a través del portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, en la sessió prevista per aprovar part de la paga extra als treballadors públics. Serà així sempre que avui l’oposició, que considera que la delegació de vot no s’adequa ni als criteris establerts pel Tribunal Constitucional ni als informes dels lletrats, no aconsegueixi impedir-ho amb les peticions a la mesa perquè avui, abans de l’inici del ple, reconsideri la decisió. La mesura també té l’oposició de Rajoy, que estudia com fer-hi front.

Els focus estaven fixats ahir en aquesta petició del conseller destituït pel 155, però les mirades finalment també es van dirigir a la convocatòria d’un nou ple el pròxim dia 3 de maig i a la possibilitat que la sessió de la setmana que ve serveixi per aprovar la reforma de la llei de presidència, eina que hauria de permetre investir a distància un candidat a governar la Generalitat. A hores d’ara, aquesta designació la té el diputat Jordi Sànchez, en presó preventiva a Soto del Real, però Junts per Catalunya no descarta aplicar-la per investir Carles Puigdemont com a cap de llista de la formació i prioritat del grup.

Però per fer possible qualsevol investidura amb l’abstenció de la CUP, a excepció de la de Puigdemont que els anticapitalistes han assegurat que hi votaran a favor, JxCat i ERC necessiten 66 vots, un més que l’oposició. La delegació de vot de Comín va en aquesta direcció, així com la de Puigdemont, sol·licitada i executada en el ple anterior i totalment vigent per a les sessions posteriors, segons feia constar ahir el grup parlamentari que li dona suport. Amb aquests vots la investidura tiraria endavant en segona volta per majoria simple.

El vicepresident de la mesa del Parlament i diputat de Junts per Catalunya, Josep Costa, assegurava que la situació judicial de Comín és la mateixa que Puigdemont ja que tots dos es troben incapacitats, a causa de la seva situació judicial, per assistir a la cambra i, per tant, poder fer ús de la delegació de vot. Costa va treure importància a les recents “amenaces” d’impugnació, ja que en cap moment es va recórrer contra la votació de Puigdemont i, a més a més, considera que “els tràmits són els correctes i estan ben fonamentats”. Ciutadans, el PP i el PSC, però, són totalment contraris a la decisió ja que consideren que aquests diputats estan afectats per una ordre de detenció que els impedeix poder delegar el vot. Tal com van fer amb Puigdemont, tots tres partits han presentat una reconsideració a la mesa, però Ciutadans vol anar més enllà i podria dirigir-se al TC. Des de la cambra catalana ahir la presidenta del grup de l’oposició, Inés Arrimadas, també reclamava al president Mariano Rajoy que actués per evitar-ho, ja que són els únics que podrien deixar en suspensió la decisió.

I conjuntament amb la delegació de vot, la reforma de la llei de presidència també és objecte de discussió. JxCat hi té posats tots els esforços, però ERC considera que també cal reformar el reglament de la cambra, decisió que no comparteixen els de Puigdemont. A més, apunten que la reforma seria ràpidament recorreguda per l’Estat, per la qual cosa reiteren el que ja és un clam dels republicans, un candidat que permeti una investidura efectiva que permeti nomenar un govern que esborri el 155.

LES FRASES

Tal com està el context, és difícil dir al cent per cent que no es produiran unes noves eleccions
Gemma Geis
portaveu de junts per catalunya
La situació és greu, Rajoy s’hauria de despertar i reaccionar, ells ho poden aturar immediatament
Inés Arrimadas
presidenta de ciutadans
No hauríem d’arriscar-nos a aconseguir una investidura a l’últim minut
Sergi Sabrià
portaveu d’erc al parlament
Aquells que tenen una ordre judicial de crida i cerca no poden tenir el vot delegat
Eva Granados
portaveu del psc al parlament

El jutge Llarena, en el focus

Una tercera decisió, i no menys important, que té entre mans la mesa del Parlament i que ja ha estat anunciada amb anterioritat és la querella que es vol presentar contra el jutge Pablo Llarena pel fet de no respectar els drets dels diputats electes després que denegués al diputat Jordi Sànchez assistir al debat de la seva investidura a la presidència de la Generalitat. Ahir la mesa va rebutjar les peticions de reconsideració de l’oposició, la qual cosa dona via lliure als serveis jurídics del Parlament perquè estudiïn i exerceixin accions penals que determinin responsabilitats dels magistrats del Suprem, segons l’acord de la mesa. Aquesta decisió, però, no té el vistiplau de l’oposició, que considera que és partidista i que per tant no es pot executar en nom del Parlament. Els lletrats també hi van posar objeccions apuntant que no eren advocats penalistes. Cs tornava a reclamar acció a Rajoy i anunciava un contenciós administratiu contra la decisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona