Política

En directe

Primer ple del Parlament amb el vot delegat de Toni Comín

Ha rebutjat els recursos de Ciutadans, PSC i PP per reconsiderar la delegació de vot del conseller de Salut a l’exili

El ple debat i vota dos decrets llei de pròrroga pressupostària i de la paga extra dels funcionaris

La mesa del Parlament va acceptar aquest dimarts finalment la delegació de vot de Toni Comín i el conseller destituït ja ha pogut exercir el dret a vot a través del portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, en la sessió del ple que ha començat a partir de les 10h. La sessió ha començat després que la mesa del Parlament hagi rebutjat els recursos de Ciutadans, PSC i PP per reconsiderar la delegació de vot del Toni Comín.

Un cop coneguda la resolució de la mesa, Ciutadans ha anunciat, a través d’una piulada d’Inés Arrimadas, que presentaran recurs d’empara al Tribunal Constitucional.

Així, els presos polítics i exilitats han delegat els seus vots. Oriol Junqueras, Raül Romeva i Toni Comín, al diputat d’ERC Sergi Sabrià. I Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, en la diputada de JuntsxCat Elsa Artadi-

La mesa també ha acordat, segons fonts parlamentàries, que s’obrirà un període, previsiblement fins el dimecres 2 de maig a la tarda, per presentar esmenes posteriors al dictamen del Consell de Garanties –està previst que arribi demà dijous- a la reforma de la llei de la Presidència. De fet, pel dijous 3 de maig hi ha previst un ple i JxCat va anunciar que confia aprovar la reforma en la sessió del dia 3.

El ple ha començat a partir de les 10h amb els debats per validar els decrets llei de pròrroga pressupostària i de la paga extra dels funcionaris. Aquest segon punt ha estat aprovat per unanimitat.

El primer punt de l’ordre del dia sobre l’informe de compliment del pressupost de despeses del Parlament ha estat aprovat per 131 vots a favor (JuntsxCat, ERC, Cs, PSC, En Comú Podem i PP) i quatre abstenció (CUP).

L’últim punt de l’ordre del dia ha estat aprovat per 122 vots a favor. El ple ha validat el decret llei de pròrroga pressupostària amb els vots de Cs, JxCat, ERC, PSC-Units i PP. La CUP ha votat en contra i el grup de En Comú Podem s’ha abstingut.

Decrets firmats per Santamaría i Montoro

Aquests decrets, que signen la vicepresidenta del Govern espanyol i ministra de la Presidència, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, en aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, es van retirar de l’ordre del dia de l’últim ple, el 5 d’abril, per acord de la Junta de Portaveus i a petició de JxCat, ERC i la CUP, que demanaven conèixer el parer dels serveis jurídics de la cambra sobre si els debats corresponents es podien fer sense que cap representant del Govern presentés els decrets davant el Ple. Els serveis jurídics han conclòs que sí que es pot, de manera que la cambra finalment debatrà i votarà tots dos decrets, un dia abans que expiri el termini legal per validar-los, ja que el debat i la votació per a la validació o derogació d’un decret llei s’ha de fer en el termini de trenta dies hàbils a partir que hagi estat promulgat.

Quan ha acabat la sessió plenària, s’han constituït les comissions de l’Estatut dels Diputats, de Peticions, de Matèries Secretes i Reservades, del Síndic de Greuges, de la Sindicatura de Comptes, de Control de l’Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i d’Investigació sobre els Atemptats del 17 i el 18 d’Agost de 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona