Política

JxCat descarta desobeir el TC per investir Puigdemont

S’encamina cap a la proposta d’un quart candidat sense renunciar a restituir més endavant el president

Abans pretén exhaurir la reforma de la llei de la presidència

JxCat no intentarà que el president del Parlament ni la resta de membres independentistes de la mesa desobeeixin el Tribunal Constitucional per intentar investir Carles Puigdemont. El grup parlamentari del president de la Generalitat pretén tirar endavant la reforma de la llei de la presidència en el ple de la setmana vinent i, si el TC també la bloqueja, s’encaminarà cap a la proposta d’un quart candidat per evitar l’avançament electoral. Aquest és l’itinerari que, segons diverses fonts consultades, es dibuixa a JxCat, on des de fa setmanes l’escenari d’unes noves eleccions ja es palpava majoritàriament descartat. S’hi dona per fet, però, que qui mourà la fitxa definitiva serà el mateix Puigdemont des de Berlín.

Després que l’alt tribunal va suspendre l’intent d’investidura de Puigdemont del 30 de gener amb l’admissió a tràmit del recurs del govern espanyol, JxCat manté que no intentarà que la mesa del Parlament –que ja va començar a ser advertida– desobeeixi la decisió. Així ho va verbalitzar en declaracions a Efe el portaveu adjunt del grup parlamentari, Eduard Pujol. Forçar la desobediència, va dir, “seria alimentar encara més el conflicte en la mala direcció”. No obstant això, per JxCat, les “amenaces” de l’Estat “no porten enlloc.” Per al grup, Puigdemont continua sent el seu candidat perquè deixaran la porta oberta a investir-lo durant tota la legislatura encara que s’acabi nomenant un altre president de la Generalitat. Ho sostindran encara que el TC també bloquegi la via de la reforma de la llei de la presidència, amb què pretenien regular l’execució a distància d’un debat d’investidura i la gestió del govern. JxCat vol aprovar la norma malgrat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que la considera inconstitucional i contrària a la carta catalana, tenint en compte que els seus informes no són vinculants. Encara que el TC suspengui la llei, consideren que els esdeveniments podrien fer viable la investidura de Puigdemont en algun altre moment. Això sí, el 130è president hauria de mantenir l’escó.

Fonts de JxCat indiquen que, si la reforma de la llei es bloqueja com ja va anunciar el govern espanyol que passarà, Puigdemont podria fer després el pas per proposar un quart candidat que, aquest cop sí, permetria formar un govern i aixecar el 155, tal com demanen ERC i el PDeCAT. Tot està, en qualsevol cas, en mans del president. Al grup parlamentari preveuen que sigui ell qui designi el pròxim nom per a la investidura. Més enllà de les travesses que s’han fet en les últimes setmanes i mesos, i que en alguns casos partien de la lògica de divergències obertes entre el cercle de Puigdemont i els diputats més fidels a la direcció del PDeCAT, Puigdemont no s’hauria decantat portes endins per cap nom.

En espera de la resolució de l’euroordre, que manté Puigdemont a Berlín, els plans del grup eren que el president liderés una estructura política paral·lela al govern de la Generalitat des de Brussel·les, amb els anomenats consell de la república i l’assemblea de representants.

Mentre es deslloriga el llarg escenari postelectoral, Puigdemont rebutja anar a remolc de les pressions de l’Estat. “Aquests mesos ens ensenyen que hem de saber gestionar bé el temps amb el nostre calendari”, va declarar ahir a TV3, fent balanç dels sis mesos de la declaració d’independència al Parlament. Manté que suspendre-la el 10 d’octubre va ser un “error”.

LA FRASE

JxCat no forçarà cap desobediència, perquè seria alimentar encara més el conflicte en la mala direcció
Eduard Pujol
PORTAVEU ADJUNT DE JXCAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia