Política

ARCADI OLIVERES

ECONOMISTA. L’ICIP LI ACABA DE DONAR EL PREMI CONSTRUCTORS DE PAU 2017

“Cal explicar bé el país que volem”

“Fa vuit anys que va començar el procés i no hem estat capaços d’explicar quin país volem i, és clar, no ens entenen”

“En el tema migratori i dels refugiats, Europa és una institució criminal”

He demanat moltes vegades que es jutgi Jorge Fernández Díaz com a responsable dels fets del Tarajal
Una de les pitjors conseqüències del 155 és que no s’ha pogut aplicar la renda garantida de ciutadania

Tota la vida treballant per la pau i els drets socials i ara fa uns dies l’ICIP, l’Institut Català Internacional per la Pau, li ha entregat el premi Constructors de Pau 2017. “Estic molt content que me’l donin, tot i que potser ho fan perquè ja soc vell i sembla com que toqui...”, diu Arcadi Oliveres. I admet: “M’agrada perquè, entre altres coses, me’l dona una entitat que duu dues paraules que m’estimo: català i pau. I estic més content encara si miro companys meus que també l’han rebut, com ara Pepe Beunza o Joan Botam.”

Europa no s’està portant bé amb la immigració?
El que està fent Europa es diu amb dues paraules: vergonya i crim. Europa té a la seva consciència 15.000 cadàvers de gent ofegada a la Mediterrània i 15.000 cadàvers més de gent morta travessant el desert del Sàhara. I això a causa d’aquest egoisme d’exigir visats i passaports quan Europa el que ha fet durant anys ha estat anar pel món envaint. Europa, en el tema migratori i dels refugiats, és una institució criminal.
Aquest mal tracte que oferim..
És evident que el tracte que estem oferint no és per generar una bona societat futura, al contrari. S’ha d’insistir a explicar a la societat tot allò de positiu que tenen els fluxos migratoris, l’arribada de refugiats. Positiu per a ells però també positiu per a nosaltres, fins i tot des d’un punt de vista egoista. L’arribada de gent de fora rejoveneix la nostra envellida població, aporta diners de cotitzacions i potencia la nostra cultura, perquè totes les cultures no són res més que el fruit de les migracions que van rebent. Entendre-ho de manera diferent és estúpid. El que jo em pregunto és: com pot ser que els governs europeus, sabent això, que ho saben, facin i diguin el contrari?
Vostè ha lluitat contra els CIE (centres d’internament d’estrangers) però no els tanquen.
Un CIE és pitjor que una presó. En una presó hi ha un reglament de presons i els presos cada x dies poden rebre visites... al CIE no hi ha cap reglament, és completament arbitrari el que passi allà. A més, se suposa que la persona que està a la presó ha comès un delicte, encara que això avui tenim l’experiència de molts que no han comès cap delicte i estan a la presó... però els que estan al CIE no han comès cap delicte, com a molt una falta administrativa! Suposo que no els tanquen per pactes que tenen els ministeris de l’Interior entre si... i també perquè estem en una societat egoista, que només procura un benestar a curt termini: aquí o quan el Sr. Trump fa un mur entre els EUA i Mèxic. L’egoisme no és només posar fronteres, ara ja es comença a ensenyar a les escoles, a batxillerat.
?
... Fan cursos d’empresa on es diu als nois i noies que l’empresa ha de maximitzar el benefici, fer negoci constantment. Els eduquen en el capitalisme pur i dur i ja quan són ben joves i patrocinat per La Caixa.
I ara l’Estat vol que la defensa “nacional” s’ensenyi a l’escola.
La defensa militar no hauria d’existir mai i enlloc. En la meva tesi doctoral, que era sobre despesa militar, vaig arribar a una conclusió: mai, al llarg de la història, els exèrcits han servit per res més que per defensar els rics en contra dels pobres. I l’únic soldat que mereix un aplaudiment és el desertor. Tots els exèrcits s’han de dissoldre... Sempre he participat en campanyes en contra de l’exèrcit, per exemple, al Saló de la Infància o al Saló de l’Ensenyament. Però això està en mans de la fira de mostres...
Veiem una clara regressió dels drets fonamentals
Avui m’he topat amb la vaga d’estudiants (dia 26 d’abril) i he entrat com en un túnel del temps perquè fa just 50 anys jo era estudiant i, com ells avui, també sortíem de la plaça Universitat i baixàvem per Pelai... Aquesta setmana en fa 50, perquè era uns dies abans de l’1 de maig, jo era un dels responsables de l’assemblea d’estudiants de la facultat i vam organitzar una manifestació en què volíem agermanar treballadors i estudiants... Per aquells fets em va jutjar el Tribunal de Orden Público, que em demanava un any de presó. Afortunadament em van absoldre. Han passat tots aquests anys i avui per dir segons què pots anar a la presó. És inconcebible! Els nivells de conservadorisme, de falta de llibertat, de vergonya democràtica que ha assumit el govern del PP amb el suport de la UE s’ha de denunciar.
Amb el suport de Cs i el PSOE.
Primer de tot he de dir que tinc molts amics militants del partit socialista i que els respecto i valoro. Dit això, cal dir que el PSOE va deixar de ser socialista el dia que van proclamar, en el congrés de Suresnes, primer secretari general un tal Felipe González, una vergonya democràtica, un traïdor a totes les causes, que és un home que, havent decidit continuar a l’OTAN, encara va fer unes eleccions dient que sortiríem de l’OTAN. Ho ha descafeïnat tot, ha traït totes les causes i des que aquest senyor va governar el partit, que encara el governa, el PSOE va perdre tot el sentit.
La ultradreta reneix
Aquells primers Guerrilleros de Cristo Rey, Fuerza Nueva... van poder actuar impunement perquè tenien tota mena de contactes en el món policial. A partir d’aquí, l’extrema dreta ha campat a cor que vols... aquí i a molts llocs del món.
Als policies que van venir a reprimir l’1-O se’ls premia.
Els cossos i forces de seguretat de l’Estat són intocables. Ara i abans. Jo he demanat moltes vegades públicament que un senyor que es diu Jorge Fernández Díaz sigui jutjat perquè, entre altres moltes raons, ell era el ministre de l’Interior quan hi va haver els fets del Tarajal, a Ceuta, on la Guàrdia Civil va disparar contra aquells immigrants que, nedant, intentaven arribar a la costa. No podem tenir aquesta gent!
Cs vol presentar Manuel Valls, no gaire amic dels immigrants, com a alcaldable de Barcelona.
Un altre traïdor al partit socialista.
Com pot ser que gent d’aquí voti un partit que menysprea tot el que representa Catalunya, començant per la llengua, i que s’apunti a manifestacions ultres que demanen, per exemple, la presó per a Puigdemont
No s’ha fet bé la feina des del punt de vista dels mitjans de comunicació. No s’ha explicat a la gent el que passa i quina és la realitat, en part perquè hi ha mitjans completament venuts als grans poders financers i econòmics. I, segon, el catalanisme tampoc s’ha explicat. Els únics que ho han intentat treballar són la gent de Súmate. Això va començar el juliol del 2010, fa vuit anys, i encara no hem fet arribar el missatge a tothom. En part ha estat una irresponsabilitat dels partits que han promogut aquest procés d’independència i de la mateixa Generalitat, que haurien d’haver anat per tota la geografia espanyola donant explicacions i dient-los què volem i per què, i que ells siguin igual de feliços .
Però Cs triomfa també aquí
Sobretot a les zones que abans anomenàvem cinturó roig, que han vist com els socialistes els han abandonat.
Aquesta gent s’ha quedat sense partit de referència...?
Serien el públic natural de Podem, però...
... Però voten Arrimadas.
Bàsicament per ignorància. A mi m’agradaria que se sabés qui finança Cs. Quines empreses de l’Íbex 35 hi ha al darrere. S’entendrien moltes coses.
Alguns diuen que els catalanistes independentistes són nazis i que es creuen superiors...
No hem explicat prou quin país volem. Si ho expliquéssim amb detall convenceríem aquesta gent perquè és cert que a vegades hem acabat identificant el catalanisme amb una petita fracció que a mi no m’agrada, que, per exemple, pot estar representada pel Cercle Català de Negocis, que parteix d’aquelles frases absurdes d’“Espanya ens roba” o “serem més rics”... Si tu comences a plantejar la independència d’aquesta manera no faràs res. Has d’explicar quin país vols, com la solidaritat ha de ser la base, com la frontera no ha d’existir, com l’acolliment d’immigrants l’hem de tenir sempre, com la banca ha de ser ètica... una altra cosa que s’ha de dir és que les formacions catalanistes, algunes més que d’altres, tot s’ha de dir, perquè Convergència s’hi va resistir força, han donat suport a la renda garantida de ciutadania. Els hem de fer veure que el país que nosaltres volem també els podria agradar a ells.
L’aplicació de la renda garantida ara està aturada.
Doncs sí, perquè es va acabar aprovant el juny del 2017 i s’havia de posar en marxa, però tres mesos després tot queda col·lapsat pel 155. La consellera Dolors Bassa, que hi havia treballat molt, és a la presó. L’única aplicació pràctica que hi ha hagut ha estat per a aquelles persones que ja estaven dins d’una categoria, que era els pirmi. A la resta, no se’ls ha tramitat res. Entenc que aquestes coses són les més perjudicials del 155.
Aquest any fa 50 anys Justícia i Pau, que vostè va presidir. Lluitant s’aconsegueixen coses?
Jo crec que sí. A Justícia i Pau vam començar amb la campanya en contra de la pena de mort i avui està en declivi... Altres campanyes que van tenir un cert èxit van ser contra les bales de goma dels Mossos d’Esquadra, i l’altra, més global, per la prohibició de les mines antipersona. L’any 1991 vaig ser a Londres en una reunió per iniciar la campanya i sis anys després l’ONU va prohibir-les. Recordo també l’any 2001, que vam fer de mediadors entre els immigrants tancats a les esglésies i al Govern Civil, i finalment van ser 1.300 persones que van sortir amb els papers a la mà.
En l’àmbit del país, s’ha de continuar sortint al carrer?
Sempre. Una de les meves frases preferides és: “No tenim dret a perdre l’esperança.”
L’Estat espanyol acusa d’odi tothom. També els CDR.
... Quan són ells que al Tarajal disparen contra la gent i aquí donen cops i empentes a qualsevol que se’ls posi al davant. Això ja ho deia Goebbels a Hitler: “Tu agafa una mentida, repeteix-la mil vegades i serà veritat.”
La força és que l’independentisme és un moviment pacífic.
100% i encara ho ha de ser més. És molt positiu aquest moviment que es diu En Peu de Pau.
Tenim presos polítics i tothom a Espanya calla. Com pot ser?
En els darrers anys hem perdut molts intel·lectuals tipus Aranguren, Tierno Galván... i, en canvi, hi ha hagut un creixement espectacular dels intel·lectuals orgànics, aquells que estan al servei del poder i que fan de tertulians. Hem d’entonar el mea culpa per no haver-nos sabut explicar prou bé. Quan va començar el procés la Generalitat hauria d’haver enviat 50, 100... ambaixadors arreu del món a convèncer la gent i, en primer lloc, els intel·lectuals. Conec gent honrada d’esquerres de l’Estat que no ens han entès i en això ha fet bastant mal aquell argument que serem més rics; és aleshores quan els surt l’anticatalanisme, potser sí per l’elitisme nostre. Haig d’anar a fer una conferència a Premià i el primer que diré serà: “Hem de dir que el procés independentista no ha de ser mai perquè siguem més rics. A partir d’aquí podem parlar del que vulgueu.”
Què s’ha fet malament en el desplegament de la República?
La declaració d’independència va ser precipitada i pírrica; una declaració d’aquest tipus requereix d’una majoria consolidada que no teníem. Tots, i jo el primer, ens havíem posat la mel a la boca i a tots ens feia gràcia viure aquell moment però no teníem, potser perquè no ho havíem pogut demostrar amb una votació que no ens van deixar fer, una majoria raonable. Teníem una majoria parlamentària d’un parell de diputats i es podia guanyar una votació, però no una república.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona