Política

El president italià fa l’últim intent per endarrerir fins al 2019 el retorn a les urnes

Mattarella anunciarà avui els noms del govern tècnic, que no té prou suport al Parlament

Tres dones sonen per ocupar el càrrec de primer ministre

Itàlia s’encamina cap a noves eleccions. La impossibilitat d’arribar a acords entre els tres grans blocs polítics –la dreta, els grillini i els demòcrates– ha fet que el president de la República, Sergio Mattarella, hagi proposat un govern tècnic provisional que dirigeixi el país fins als nous comicis. La intenció de Mattarella és endarrerir la cita amb les urnes fins a principi de l’any que ve per poder-hi arribar amb la llei electoral reformada i els pressupostos aprovats. Ho té molt difícil: necessita que el Parlament doni el vistiplau i només el Partit Demòcrata (PD) i els seus socis hi estan a favor.

Avui el president anunciarà els membres del nou executiu. Els mitjans italians han iniciat el totonomi, una espècie de travessa per endevinar qui seran els escollits. I, de manera inaudita, entre els noms que més sonen per al càrrec de primer ministre hi ha tres dones. Una és Elisabetta Belloni, romana de 60 anys, professora de cooperació i desenvolupament a la universitat LUISS i la primera dona que ocupa el càrrec de secretària general del Ministeri d’Afers Estrangers. És un nom que agrada tant als demòcrates com als grillini.

Les altres dues son Marta Cartabia, magistrada milanesa de 54 anys, vicepresidenta del Tribunal Constitucional i professora de dret, i Lucrezia Reichlin, economista romana de 63. Reichlin és filla de dos polítics comunistes. La mare, Luciana Castellina, periodista, va ser a més una de les fundadores del diari Il Manifesto. Reichlin va treballar per al Banc Central Europeu i és professora de la London Business School.

El partit d’extrema dreta La Lliga, liderat per Matteo Salvini, i el Moviment 5 Estrelles (M5E), encapçalat per Luigi di Maio, els dos vencedors de les eleccions i que junts sumen majoria absoluta, estan en contra de la proposta de Mattarella i volen anar a eleccions al més aviat possible, que seria al juliol. Silvio Berlusconi fa la viu-viu. D’una banda s’oposa, amb menys vehemència que els seus socis de la Lliga, a l’executiu provisional del president, però de l’altra no vol eleccions tan aviat. L’any que ve expira el termini d’inhabilitació de l’ex-Cavaliere, condemnat per frau fiscal, i així podria tornar a presentar-se.

Berlusconi condiciona, com des de fa més de vint anys, la política italiana. Només d’ell depèn que la Lliga i el M5E no concloguin un pacte de govern. El magnat no dona permís a Salvini, deixeble seu, per governar amb els 5 Estrelles si ell no pot menjar-se també una part del pastís, que els grillini li neguen. En les últimes hores la Lliga està implorant amb força al gran capo de la dreta italiana que permeti un acord in extremis amb els grillini, però Berlusconi, gat vell, continua fent-se pregar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA