Política

Cs posa contra les cordes el PP i el PSOE, segons el CIS

L’enquesta estatal certifica el fort ascens de Rivera, que ja supera Sánchez i se situa a només dos punts de Rajoy

El partit conservador té un nou retrocés enmig de la crisi pel cas Cifuentes

El del CIS és un baròmetre “excessivament conservador”, sempre va uns passos enrere a l’hora de detectar els canvis de cicle. Aquesta apreciació d’un expert en sondejos apunta que la darrera enquesta de l’òrgan estatal coneguda ahir només estableix una tendència, però no se suma a les tesis d’altres estudis d’opinió recents que ja situen Cs com a primera força del panorama polític espanyol. Així, si ara se celebressin eleccions estatals, segons aquest darrer sondeig el PP les guanyaria, però amb un resultat molt minvat. Tant és així que els d’Albert Rivera se situarien molt a prop –a només dos punts– i, sobretot, per primera vegada el partit taronja passaria a davant d’un PSOE que, com els de Mariano Rajoy, a cada bugada –o a cada enquesta que es coneix– perd un llençol.

Així, doncs, l’estela del ressorgit Pedro Sánchez que va fer que durant un temps recuperés la marca ha durat poc i, a hores d’ara, calcaria gairebé el mateix resultat que als comicis del juny del 2016. El poc benefici que obtindria a conseqüència del retrocés de Podem –si bé a aquesta enquesta millora respecte a la del CIS del gener passat– el perdria per la banda de Cs, que també se li cruspeix electorat, segons admeten algunes fonts socialistes.

Els més damnificats, però, són els populars, que aquesta vegada se situen en un dels seus pitjors escenaris, amb només 24% d’expectativa enfront el 22% que se li atorga a Cs un cop feta la cuina de l’enquesta; perquè en vot directe els taronges són els primers de la taula amb força diferència. El cas de Cristina Cifuentes ha tingut, sens dubte, força a veure en la patacada del PP i l’ascens de Cs. Al cap i a la fi l’estudi es va elaborar entre l’1 i el 10 d’abril, en un dels moments àlgids de la polèmica, quan l’expresidenta negava que se li hagués regalat el màster, comprometent la universitat, desafiant l’oposició i atrinxerant-se en el càrrec malgrat la incomoditat de bona part de dirigents populars.

Transvasament

A hores d’ara, doncs, Rajoy obtindria nou punts menys que a les eleccions del 2016, que són els que, segons aquesta darrera enquesta, guanyaria Rivera des d’aquell mateix combat a les urnes. Cs es vantava ahir del resultat del baròmetre i, de fet, apuntava que tot plegat és l’avantsala d’una futura victòria. Pel que fa a Podem, si bé en aquesta enquesta es recupera lleugerament, continua estant per sota dels resultats de les darreres generals.

ERC i el PDeCAT, per la seva banda, també tenen un retrocés respecte al baròmetre del CIS de gener, però els de Joan Tardà tot i així obtindrien una millor resposta a les urnes que el 2016. Enmig també de la manca d’un govern a Catalunya –l’estudi es va fer durant el nou intent d’investir Jordi Sànchez–, l’enquesta estatal apunta a un nou increment de la preocupació ciutadana pel que fa a la independència, mentre que creixen tant els partidaris d’un estat centralitzat o amb menys competències territorials com els que aposten per la independència.

Cifuentes plega, Casado entra en joc

L’expresidenta de la comunitat de Madrid Cristina Cifuentes es retira. Primer va deixar la presidència del govern de Madrid, dos dies més tard la direcció del PP madrileny i deu dies després ha renunciat a la seva acta de diputada i abandona definitivament la política. Amb aquesta decisió Cifuentes no haurà d’assistir a la votació d’investidura del seu successor, Ángel Garrido, prevista per la setmana que ve. El del nou president, però, serà un càrrec provisional, perquè el PP no té intenció de permetre-li que encapçali el cartell de les autonòmiques del maig del 2019. Cifuentes ho deixa i entra en joc Pablo Casado, el seu possible successor com a candidat a la comunitat. El PP va obrir dilluns la porta a la incorporació a la política madrilenya del seu vicesecretari de Comunicació des de la direcció de l’organització territorial. Casado entraria a la cúpula per tal de preparar el futur combat electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona