Política

Un discurs independentista per intentar seduir la CUP

Torra centra bona part de la seva intervenció en la construcció de la República, una paraula que repeteix 27 vegades

Aposta per revertir els danys del 155 i reobrir delegacions a l’estranger

Jo no hauria d’estar fent aquest discurs. Hauria d’haver-hi Puigdemont
Construirem un estat independent en forma de República
La millor manera de refer el nostre país de l’atac del 155 és tenir govern
Res no serà normal a casa nostra fins que recuperem la democràcia
Dissenyem des de zero el país on volem viure i com hi volem viure
Demano diàleg a l’Estat espanyol i a la Unió Europea. I també entre nosaltres
La salut, l’escola i l’habitatge són pilars que han d’apuntalar la cohesió social
Llibertat i cultura. Aquí, cap aquí és cap on hem d’anar

Just en acabar la intervenció de Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, va suspendre la sessió plenària fins a la tarda. En aquells moments es van formar diversos grups als passadissos i alguns comentaven el mateix: “Serà difícil que la CUP voti que no amb aquest discurs que hem sentit.” Un discurs de Torra republicà, independentista, reivindicatiu i en què va defensar la legitimitat de Carles Puigdemont. “Jo avui no hauria de ser aquí”, va assegurar, en referència al president Puigdemont. Aquest acostament cap a la CUP, però, va ser rebutjat per Carles Riera, que es va mostrar molt crític amb JxCat i ERC. Veurem què decideixen avui els cupaires sobre el seu vot a la investidura.

Els experts en comunicació diuen que els minuts inicials són clau en tot discurs per tal d’atrapar els oients. Doncs Torra, al cap de pocs segons, ja va deixar anar la idea que va vertebrar la seva exposició i que serà un dels eixos del govern si finalment és investit: “Serem lleials al mandat del primer d’octubre: construir un estat independent en forma de República.” Durant els més de 49 minuts que va ser al faristol, en la seva primera intervenció, va repetir 27 vegades la paraula República. Un exemple inequívoc del seu compromís, tal com va admetre, amb el referèndum de l’1 d’octubre i amb un procés constituent que ha d’acabar amb la redacció de la Constitució.

Torra també va tenir molt presents els presos polítics i els exiliats i es va comprometre a treballar incansablement per la seva causa. Instant en què es van sentir uns llargs aplaudiments provinents de les bancades independentistes. Aquesta situació es va repetir diversos cops. Els dos més sonors van ser quan es va dirigir, en castellà, al rei Felip VI i li va recordar la repressió que viu Catalunya i la manca de respecte a la democràcia. “Así no, majestad”, li va etzibar. L’altre moment destacat va ser quan va anunciar que el nou govern retirarà la “ignominiosa demanda” que va presentar fa poques setmanes la Generalitat, intervinguda pel 155, contra els impulsors del 9-N. Torra també va tenir paraules de gratitud per a Artur Mas –era a l’hemicicle–, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs.

El 155 va ser una altra de les potes del discurs de Torra, que va remarcar que es crearà un comissionat, adscrit a Presidència, que s’encarregarà d’elaborar un pla de xoc per “avaluar i reparar els efectes d’aquest article”.

Quatre eixos

Pel que fa al programa de govern, el candidat va citar quatre eixos: restauració democràtica de les institucions catalanes; polítiques de progrés i cohesió social; programa de prosperitat econòmica, i internacionalització del cas català. Va ser en aquest àmbit quan va enumerar alguns projectes concrets, com per exemple potenciar la renda garantida i assegurar la seva implantació; consolidar i ampliar la xarxa de les delegacions del govern a l’exterior; vetllar perquè els models “d’èxit” de salut i d’escola catalana siguin els mateixos per a tothom, o desplegar el pacte nacional per a la indústria. Torra no va entrar en detalls en aquest camp de l’obra de govern, perquè, com va destacar, ja ho va fer Jordi Turull en el seu debat d’investidura i se seguirà la mateixa línia. Una argumentació que li va valdre les dures crítiques d’Inés Arrimadas, que el va acusar de no fer propostes i menystenir els ciutadans.

Durant el discurs, Torra va fer servir cites de molts personatges: des de Joan Fuster passant per Gabriel García Márquez o Muriel Casals fins a arribar al grup Txarango; i va acabar amb uns versos del poeta eivissenc Marià Villangómez, que ahir feia 16 anys que va morir: “Voler l’impossible ens cal, i no que mori el desig.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona