Política

Més de 50 palestins morts i almenys 2.400 ferits per foc israelià en les protestes per la inauguració de l’ambaixada dels EUA a Jerusalem

La resposta de l’exèrcit israelià provoca més de 50 morts i dos mil quatre-cents ferits

La Unió Europea insta a actuar “amb major moderació” per evitar que es perdin més vides i demana “saviesa” i “coratge” per tornar a les negociacions a la recerca d’una solució “política”

Cinc mesos després de l’anunci fet per Donald Trump de traslladar la seu de l’ambaixada de Tel Aviv a Jerusalem, els Estats Units han inaugurat aquest dilluns la seva nova ambaixada. L’acte celebrat a la ciutat santa ha generat protestes massives i s’ha iniciat amb més de cinquanta morts per foc israelià a la Franja de Gaza, mentre el nombre de ferits superaria la xifra de dos mil quatre-cents, dos-cents dels quals serien menors d’edat.

Tot i que Trump no ha acudit personalment a la inauguració, hi ha enviat una delegació que inclou la seva filla Ivanka i el seu marit i, a més, ha gravat un missatge que s’ha emès durant la cerimònia. “Israel és una nació sobirana per determinar la seva capital”, ha dit el president nord-americà.

Per la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha afirmat que és un dia “gloriós” i ha agraït a Trump que “reconegui la història”. “Fent-ho, has fet història”.

Des de Brussel·les, l’Alta Representant de la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, ha instat a les parts a actuar “amb major moderació” per evitar “que es perdin més vides”. “Israel ha de respectar el dret a la protesta pacífica i el principi de proporcionalitat en l’ús de la força i Hamas i els que lideren les manifestacions a Gaza han de garantir que siguin estrictament no violentes”, recull un comunicat de l’Alta Representant. Des de Brussel·les també s’apel·la a la “saviesa” i el “coratge” per tornar a les negociacions que facin possible una solució “política” al conflicte araboisraelià.

Davant de la situació i el polèmic moviment diplomàtics dels Estats Units, la UE ha rellançat el missatge que defensa Brussel·les: “Només una solució de dos estats permetrà de forma realista que totes dues parts compleixin les seves aspiracions”. Com ja va dir al desembre Mogherini sobre l’anunci de Trump de traslladar l’ambaixada, en aquesta ocasió reitera també que “la UE i els seus estats membres continuaran respectant el consens internacional sobre Jerusalem recollit, entre d’altres, en la resolució 478 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, també pel que fa a la ubicació de les representacions diplomàtiques fins que l’estatus final de Jerusalem s’hagi resolt”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA