Política

Valtonyc té fins al 24 de maig per entrar a la presó

L’Audiencia Nacional li dona deu dies per presentar-s’hi i complir-hi tres anys

“Per cert, ara m’apunto a l’agenda que el dia 24 d’aquest mes he de presentar-me a presó, que soc molt dolent per a les dates.” Amb aquesta irònica piulada el raper Valtonyc, José Miguel Arenas Beltrán, confirmava que ahir l’Audiencia Nacional li va donar deu dies perquè ingressi de manera voluntària a la presó, després que el Tribunal Constitucional (TC) rebutgés el recurs d’empara que va presentar l’artista al·legant la vulneració dels seus drets.

Valtonyc va ser condemnat a tres anys i sis mesos de presó per enaltiment del terrorisme, calúmnies, injúries greus a la corona i amenaces no condicionals. Una sentència que va ratificar al febrer el Tribunal Suprem, que va fer que el raper acudís al TC per evitar que s’executés la sentència i hagués d’entrar a la presó. El Constitucional, però, va considerar que “no estava justificada la seva transcendència constitucional”. Valtonyc ja va anunciar que no entraria a cap centre penitenciari “pel seu propi peu”, i ahir alguns dels seus seguidors a Twitter l’animaven a exiliar-se. Segons fonts judicials, el raper podrà entrar a qualsevol presó, i ho podria fer a la de Palma.

L’entorn de Valtonyc recorda que serà el primer músic a l’Estat espanyol que entra a la presó únicament per les seves lletres i recorden que el 17 de juny a Mallorca hi haurà un concert solidari amb més de 40 grups de tot l’Estat.

Valtonyc és un dels protagonistes de la campanya #DemàPotsSerTu, impulsada per Òmnium Cultural, FundiPau, Irídia, NovAct i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, a l’abril per denunciar que els drets fonamentals, com ara la llibertat d’expressió “estan en risc a l’Estat espanyol”. S’hi assegura que hi ha “més de 20.000 persones represaliades” a l’Estat espanyol, en haver estat investigades o sancionades per haver exercit la llibertat d’expressió, des de l’aprovació de la llei mordassa. A més de Valtonyc, en la campanya hi surten el també raper de Lleida Pablo Hasél, condemnat a cinc anys; l’activista i especialista en migració Helena Maleno, i el president d’ Òmnium, a la presó des del 16 d’octubre, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona