Política

Torra, investit 131è president

El nou president anirà avui a Berlín per reunir-se amb Puigdemont i compareixeran junts en un primer moviment per reforçar la provisionalitat

Torra va notificar per escrit al rei la investidura i espera que el monarca signi el nomenament

Va insistir en el mandat de l’1-O i les polítiques socials

Reivindicant la nació plena. Una nació lliure, justa, pròspera que garanteix el benestar a tots els ciutadans que la componen
Defensar la república és defensar-nos a tots i a cadascun de nosaltres, els set milions i mig d’habitants que formen aquest país
El govern que presidiré tornarà a impulsar totes i cadascuna de les lleis que el govern del PP ha dut al Tribunal Constitucional
Companyes de la CUP, gràcies. Mantingueu-vos alerta si mai caiem en la temptació de fer autonomisme. Aixequeu la bandera vermella perquè ens estaríem equivocant
Cal que tinguem cadascun de nosaltres el punt d’autocrítica necessària, que reconeguem els errors i els encerts
Els independentistes que som en aquest Parlament hi som per la força de la gent que ens ha empès

Quim Torra va ser investit ahir el 131è president de la Generalitat. Mentre espera que el rei sancioni la designació parlamentària i que aquesta es publiqui oficialment, el president anirà avui a Berlín per reunir-se amb qui considera “el president legítim.” El primer gest de Torra confirmava amb els fets que afronta el mandat amb provisionalitat i sabent que entrarà al Palau de la Generalitat mentre espera que pugui fer-ho, com a president restituït, Puigdemont. Almenys, aquest és el propòsit declarat de Torra, que, després de la votació al Parlament, va prometre al seu antecessor en el càrrec que treballarà perquè pugui ser investit una altra vegada. Els primers moviments aniran en aquesta línia. Torra farà la seva primera conferència de premsa com a president a Berlín i amb Puigdemont.

En la segona votació i per majoria simple. Gràcies als vots de JxCat i d’ERC i als delegats de Puigdemont i del conseller de Salut, Antoni Comín, i amb l’abstenció de la CUP ratificada la vigília, Torra va sortir ahir del Parlament acompanyat del cap de protocol de la Generalitat abans de pujar al cotxe oficial. El primer retorn a la normalitat autonòmica. Segons fonts pròximes al president, però, Torra no entrarà a Palau fins que no prengui possessió del càrrec. Després de la votació (66 vots a favor, 65 en contra i les quatre abstencions dels anticapitalistes), el president de la cambra catalana, Roger Torrent, va comunicar per escrit a Felip VI que Torra havia estat elegit. No hi haurà audiència amb el monarca, aquesta vegada perquè Torrent no ho va demanar, en part per expressar el rebuig de l’aval del cap d’Estat espanyol a l’actuació policial l’1-O i perquè no es va solidaritzar amb les víctimes. El 2016, el rei va rebutjar de reunir-se amb la presidenta del Parlament quan aquesta pretenia comunicar-li la investidura de Puigdemont. Forcadell ho va fer aleshores per escrit.

En el discurs d’ahir, Torrent va insistir en el missatge que ja havia exposat dissabte: el president “és” Puigdemont, el govern serà “lleial” al mandat de l’1-O per construir un estat independent en forma de república i el programa de l’executiu pivotarà sobre “la cohesió social i la prosperitat econòmica.” Aquesta vegada, Torra va expressar amb més detall les mesures del pròxim govern, que, prenent possessió, hauria de permetre l’aixecament del 155. C’s, però, pressiona Mariano Rajoy perquè mantingui la intervenció de l’autonomia: hi veu un programa d’“il·legalitats”, mentre que Rajoy es mostra partidari de passar de les paraules als fets. El president espanyol es reunirà demà passat amb Albert Rivera i, demà, amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per abordar el nou escenari a Catalunya.

La constitució de l’assemblea de càrrecs elegits i l’impuls d’un procés constituent de base ciutadana són els dos grans pilars de l’acció “republicana.” En aquest sentit, Torra va demanar a la CUP que estigui “alerta”. “Si mai caiem en la temptació de l’autonomisme, aixequeu la bandera vermella i demaneu totes les certeses que calguin, perquè ens estaríem equivocant”, els va dir. El diputat Carles Riera li va respondre així: “Estem en alerta màxima i amb la bandera vermella a punt per qualsevol deriva autonòmica i lluitant per la república.” Després de facilitar-li la investidura, els cupaires asseguren que passen a l’oposició i que no seran ja el soci preferent de l’executiu. A Catalunya en Comú Podem, Torra els va instar a ajudar l’executiu a tirar endavant la llista de les setze lleis retallades pel Tribunal Constitucional que preveuen tirar ara endavant recuperant-ne el contingut. Aquest intent d’acostament de JxCat i ERC, que s’estén també cap al PSC, és lluny de materialitzar-se.

ERC va fer èmfasi en les polítiques socials que va descriure Torra, amb els sistemes públics de salut i d’ensenyament com a pilars, al costat de la renda garantida de ciutadania. El republicà Sergi Sabrià va tornar a defensar la recuperació de la Generalitat com el millor instrument per defensar el país i va admetre que ERC s’havia sentit sola en això fins ara. “Volem un país on la llibertat surti de la presó i la corrupció hi entri d’una vegada”, va sentenciar.

Miquel Iceta i Xavier Domènech van tornar a retreure a Torra la visió sobre els espanyols i els catalans que recollien les sis polèmiques piulades del 2012 i nombrosos articles publicats durant els darrers anys. Torra, per tercera vegada consecutiva, va tornar a demanar disculpes: “Me’n penedeixo, no tornarà a passar.” “El nostre país té una identitat que és plural i qualsevol essencialisme és una amputació del nostre poble”, li va retreure Iceta. “La imatge que ens queda, que es dibuixa d’aquesta presidència, és que la seva Catalunya no és tan sols ni la Catalunya del catalanisme conservador”, hi va afegir Domènech. Torra va insistir que “defensar la república és defensar-nos a tots i a cadascun de nosaltres, els 7,5 milions de catalans” . També va fer autocrítica: “Cap independentista no ha de tenir cap problema a reconèixer que no hem fet bé algunes coses.” I va demanar a l’oposició que rebutgi la presó, l’exili i la persecució de ciutadans per les seves idees polítiques.

Per C’s, Torra no podrà fer totes les mesures que va anunciar i va acusar el nou president de representar un nacionalisme “anacrònic” mentre que el seu partit, va dir, representa “el futur.” El president del grup del PP, Xavier Garcia Albiol, va advertir a Torra que Rajoy no s’asseurà a dialogar sobre el trencament d’Espanya i li va retreure que continuï “instal·lat en el relat de la confrontació”. Torra va acabar amb les paraules que Manuel Carrasco i Formiguera va pronunciar abans de ser afusellat: “Visca Catalunya lliure!” Així s’obria camí el nou president, sense que s’albiri un canvi d’etapa. Si el rei sanciona el nomenament i es publica en el DOGC, Torra podria prendre possessió del càrrec demà i els consellers dijous.

Des de Berlín i les presons

Carles Puigdemont va seguir el discurs de Quim Torra en la segona jornada del debat d’investidura des del seu despatx a Berlín, on avui anirà el president investit. “Gràcies per la serenor, el rigor, el compromís i la dignitat amb què has amarat el discurs d’avui!”, va exclamar Puigdemont a través de Twitter.

Des de la presó de Soto del Real, el president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez, també va felicitar el president acabat d’investir: “Ara a governar de valent al servei de tot el país amb l’honestedat com a actitud i la república com a horitzó”, li va demanar.

El candidat a la investidura que va precedir Torra i conseller de la Presidència, Jordi Turull, també va fer públic un missatge des de la presó d’Estremera: “Honorat d’haver-te votat com a 131è president de la Generalitat. I també per seguir defensant junts la democràcia, la dignitat, el progrés i la llibertat del poble de Catalunya.”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va negar que amb la investidura d’ahir es “giri full”. “Avui afegim un full al nostre projecte de llibertat, prosperitat i equitat.” No només des de les institucions, el carrer o l’exili se superaran els obstacles i es construirà la república, va dir Rull, sinó també des de la presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona