Política

Catalá treu importància a la “forma” de la presa de possessió i jurament de Torra i valora més que acati la llei

El ministre de Justícia diu que el president, la Generalitat i l’autonomia deriven de la Constitució i demana al nou Govern que defensi els interessos “de tots els catalans”

Demana revisar el sistema d’extradició per “problemes d’aplicació”

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha tret importància aquest dijous al matí a l’acte de presa de possessió del nou president de la Generalitat, Quim Torra, i a la seva fórmula per jurar el càrrec i acatar la Constitució espanyola. Segons ell, les “formes” són importants en democràcia, però encara ho són més els fets i l’acatament real de la legislació vigent. Per això, ha dit que el president de la Generalitat representa l’estat a Catalunya i que l’Estatut d’Autonomia i el Govern deriven de la Constitució espanyola, i, per tant, Torra ha de defensar els interessos “de tots els catalans”.

El ministre també ha dit, en declaracions recollides per l’Agència Catalana de Notícies, que no li “consta” que el nou president de la Generalitat, Quim Torra, “hagi comès cap delicte que provoqui que hagi d’actuar la fiscalia”. D’aquesta manera ha respost a la notícia que la fiscalia podria estar estudiant presentar una querella per delictes d’odi pels tuits i textos del nou president. De fet, la fiscalia encara que no presenti la querella s’haurà de posicionar davant una querella similar presentada aquest dimecres pel partit ultradretà Vox davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Ordre extradició

En el marc del IV Congrés Internacional de Dret Digital al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha opinat aquest matí que existeixen “problemes en l’aplicació i la interpretació” del sistema de cooperació judicial europeu, i s’ha mostrat partidari de “revisar-lo” en el marc del Consell de Ministres de Justícia de la Unió Europea.

En declaracions a la premsa recollides per l’agència Efe després d’inaugurar el congrés, el ministre ha reconegut que el procés per a l’extradició dels líders independentistes està posant de manifest “problemes d’aplicació, d’interpretació i de reconeixement recíproc”.

Segons Rafael Catalá, el sistema de cooperació judicial europeu dissenyat el 2002 es basa en la “confiança i la reciprocitat”, encara que potser “no està funcionant amb l’agilitat que es pretenia”. En aquest sentit, el ministre ha defensat la necessitat de “revisar aquest sistema normatiu”, tenint en compte que “si hi ha una Europa amb llibertat de moviments hi hauria d’haver molta més agilitat en la col·laboració dels sistemes judicials”.

“Vivim en una Europa en la que els sistemes jurídics estan cridats a coordinar-se i és necessari enfortir la confiança mútua”, ha afegit Catalá, després de precisar que la revisió del sistema de cooperació s’estudiarà “en l’àmbit del Consell de Ministres de Justícia de la Unió Europea”.

El ministre ha declinat analitzar a fons la negativa de la Fiscalia belga a extradir els exconsellers, ja que això és un procés “en el que no tenen cap participació els governs”, però li ha restat importància en assegurar que el rebuig obeeix a “motius processals” i de forma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona