Política

Rajoy bloqueja la publicació al DOGC del nomenament del nou govern de Catalunya i es manté l’aplicació del 155

Mariano Rajoy pacta la decisió amb Pedro Sánchez i Albert Rivera i recorda que, sense la seva autorització, el nou govern no té validesa ni efecte

Moncloa considera una provocació nomenar conselleres Turull, Rull, Comín i Puig

El govern espanyol ha remès un escrit al secretari del govern de la Generalitat en la qual l’adverteix que no pot publicar el decret de nomenament dels consellers proposats pel president Joaquim Torra perquè està estudiant la seva viabilitat, i recorda que, sense la seva autorització, aquest acord no té validesa i efecte. Així, Mariano Rajoy ha pactat amb Pedro Sánchez i Albert Rivera frenar la publicació al DOGC dels nomenaments i no aixecar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

L’escrit tramès al secretari de la Generalitat, Víctor Cullel, ha estat redactat pel subsecretari del ministeri de Presidència i per a les Administracions Territorials, José María Jover. Es tracta de la resposta oficial a la carta que Cullel va enviar ahir adjuntant dos decrets, el de creació, denominació i determinació de les competències de les conselleries del govern, i el del nomenament del seu vicepresident i consellers.

No hi ha cap problema, assenyala l’executiu de Mariano Rajoy, en què es publiqui el primer d’ells, però precisa que respecte al segon se n’estudiarà la viabilitat de la seva publicació perquè inclou quatre consellers que estan a la presó o fora d’Espanya.

Recorda en concret que Torra pretén que Jordi Turull sigui conseller de Presidència, Josep Rull de Territori i Sostenibilitat, Antoni Comín de Salut, i Lluís Puig de Cultura. La Moncloa ho va considerar una “provocació” i va dir que n’estudiaria “la viabilitat”.

“Tot això -explica el subsecretari- atenent a les circumstàncies que concorren en les persones citades i les competències a elles atribuïdes”. És a continuació quan fa l’advertència en nom del govern que no es poden publicar aquests nomenaments sense el seu consentiment. “Li recordo -assenyala la carta al secretari de la Generalitat- que la publicació del citat acord requereix l’autorització per part del govern de la nació, sense la qual l’acte o disposició mancaria de validesa i efectes”.

Fonts de La Moncloa, PSOE i Cs han confirmat l’acord per allargar el 155 impedint la publicació dels nomenaments al DOGC. De fet, és la postura que han defensat públicament Albert Rivera, que reclama mantenir el 155 fins que es “garanteixi la unió i els drets de tots els espanyols”, i Pedro Sánchez, que en una entrevista publicada aquest diumenge a La Razón ha expressat que els socialistes “dona suport a que el govern rebutgi el nomenament de presos i fugits”.

El secretari general del PPC, Sant Rodríguez ha assegurat aquest diumenge en declaracions a RAC 1 que el 155 “continuarà vigent en la mesura que no es pugui nomenar un Govern que tingui com a únic objectiu governar la Generalitat de Catalunya i governar per al conjunt dels catalans, i sembla que no és el propòsit del president”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona