Política

La Xina i els EUA suspenen la guerra comercial i cancel·len la puja d’aranzels

Pequín es compromet a augmentar la compra de bens i serveis nord-americans

Washington augmentarà l’exportació de productes agrícoles i energètics

La Xina i els EUA es donen una treva en la seva guerra comercial. Centrats ara en la desnuclearització de Corea del Nord, Pequín i Washington han optat per rebaixar tensions i posar fre a la guerra comercial iniciada el març passat amb la decisió del president nord-americà, Donald Trump, de gravar l’acer i l’alumini xinesos, replicada per les autoritats xineses amb la imposició d’aranzels a 128 productes nord-americans. Després de dos dies d’intenses negociacions a Washington, les dues potències van fer públic, ahir, un comunicat en què informaven que havien arribat a un consens sobre com reduir el dèficit comercial nord-americà amb el país asiàtic. En el comunicat conjunt, informen del resultat de les converses sobre les seves diferències comercials, que han inclòs una reunió entre Trump i el viceprimer ministre xinès, Liu He, assessor econòmic del president Xi Jinping.

“Per fer front a les creixents necessitats de consum del poble xinès i a la necessitat d’un desenvolupament econòmic d’alta qualitat, la Xina augmentarà significativament les seves compres de bens i serveis dels Estats Units”, cosa que ajudarà al “creixement i a la creació d’ocupació” en aquest últim país, indica el comunicat, difós per la Casa Blanca. Concretament, hi haurà “augments substancials en les exportacions de productes agrícoles i energètics” dels EUA a la Xina.

També “hi va haver un consens sobre la necessitat de crear condicions favorables per a un augment el comerç” de “bens i serveis manufacturats”, segons el mateix comunicat. Tots dos governs també haurien pactat “estrènyer la seva cooperació” pel que fa a la protecció de la propietat intel·lectual, i la Xina s’hauria compromès a “impulsar esmenes rellevants en les seves lleis i regulacions en aquesta àrea, incloent-hi la llei de patents”. “Les dues parts han acordat encoratjar les inversions en tots dos sentits i esforçar-se a crear un clima de competició just”, diu la nota.

Sense concrecions

Aquestes cessions per part de la Xina no suposen, però, que totes dues potències hagin renunciat a la guerra. Es tracta només d’una treva, d’un respir, ja que l’acord no estableix quantitats concretes i la demanda del director del Consell Nacional d’Economia dels EUA, Larry Kudlow, que la Xina augmenti les seves importacions des dels EUA en 200.000 milions tampoc hauria estat acceptada.

De fet, en unes declaracions fetes ahir, el viceprimer ministre xinès, Liu He, va voler deixar clar que la resolució “dels problemes estructurals de l’economia i les relacions comercials entre tots dos països necessita temps i no es pot pretendre que s’aconsegueixi en un dia”.

La distensió arriba arran de l’amenaça dels Estats Units d’imposar a la Xina aranzels del 25% a importacions per valor de 50.000 milions de dòlars (42.460 milions d’euros) a partir d’aquesta setmana, Trump va justificar la mesura, anunciada el 23 de març passat i que va donar origen a la guerra comercial, al·legant que la Xina s’ha aprofitat de l’obertura comercial nord-americana a la vegada que ha tancat la porta als productes dels EUA. D’aquesta manera, mentre que la Xina destina el 18% de les seves exportacions als Estats Units (505.600 milions), el gegant asiàtic només representa el 8,4% de les vendes a l’exterior nord-americanes (130.400 milions), segons el Departament de Comerç dels EUA. El resultat és un dèficit per als EUA de 375.000 milions. “El més gran de la història de la humanitat”, segons va dir, aleshores, Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES