Política

El govern es manté en suspens

El president Torra manté la presa de possessió dels consellers per pressionar La Moncloa, que encara no ha publicat els nomenaments

La Generalitat està en espera de rebre explicacions legals de Madrid sobre el vet

No hi ha terminis per notificar els nomenaments al DOGC

El torcebraç entre la Generalitat i La Moncloa va en augment i la formació del nou govern es manté en suspens. La presa de possessió dels consellers continua programada, de moment, per a avui, en una estratègia pensada sobretot per posar davant del mirall Madrid, que encara no ha publicat el decret de nomenaments i que vol vetar sigui com sigui els polítics que estan a la presó i a l’exili. Una situació que Quim Torra considera del tot irregular, motiu pel qual ahir va enviar una carta al govern espanyol per exigir saber quins arguments jurídics fan servir per prohibir la configuració del nou gabinet. Fonts de la Generalitat esperen que la resposta sigui aviat i que a partir d’aquí es pugui decidir com actuar. Per tant, no es pot assegurar si avui es farà la presa de possessió, a la qual segur que no podrien assistir els consellers Jordi Turull i Josep Rull perquè el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, els ha denegat el permís per sortir de la presó.

La política catalana i espanyola es mou aquests dies més en el regat curt que no en una estratègia a llarg termini i tothom es mira de reüll per determinar el següent pas. Ahir, el president Torra i JxCat, ERC, la CUP i també els comuns van redoblar la pressió cap a Madrid i totes les seves instàncies perquè acceptin el nomenaments dels consellers i es pugui formar govern, conscients que avui es vota el pressupost a Madrid i el PNB amenaça de no donar-hi suport si es manté l’article 155. “Les decisions polítiques ens poden agradar més o menys, però al davant hi ha els drets polítics dels consellers, i ells han de tenir els drets garantits”, assegurava la portaveu de Catalunya en Comú-Podem, Elisensa Alamany.

Guerra de nervis

És en aquest context que també s’entén la missiva que el secretari del govern, Víctor Cullell, va enviar al subsecretari de la Presidència de l’executiu espanyol, José María Jover, per exigir que es publiqués el decret dels futurs consellers i alertar que es poden estar vulnerant els drets de Torra. “Podria entendre’s com una atribució genèrica i il·limitada de control de les funcions del president de la Generalitat i un desapoderament de les funcions que l’Estatut d’Autonomia li atribueix”, explica. En la mateixa carta, es demana quins motius jurídics basen aquesta no-publicació –diversos juristes creuen que s’està cometent una il·legalitat.

Però Rajoy també intenta fer valer els seus trumfos, sabedor que la llei no marca cap termini per notificar el decret al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i confiant que, en aquesta guerra de nervis, els independentistes facin marxa enrere i proposin consellers sense causes judicials per poder aixecar immediatament l’article 155. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, també va comentar que els nomenaments de Torra són una “burla” als catalans i va subratllar que el seu executiu “estudia la situació”. Segons el ministre, la designació de dues persones a la presó i dues més de “fugides” és “contrària a la llei”.

Restitució

Torra i JxCat, però, insisteixen que el principi de restitució dels consellers de l’anterior govern és sagrat i, segons va explicar ahir el president en una entrevista a RAC1, “ara mateix” no es planteja substituir Rull, Turull, Comín i Puig. “És una opció que no està sobre la taula”, va reblar. Però, en aquests moments, no es pot descartar cap possibilitat.

Mentrestant, la Comissió Europea continua mirant cap a una altra banda i intenta adoptar una posició equidistant. “La posició de la comissió és coneguda. No hi ha competència europea, és de l’ordre intern constitucional i jurídic espanyol”, va respondre el portaveu en cap comunitari, Margaritis Schinas, en ser preguntat sobre el bloqueig de Madrid al nou govern de Torra.

Un Quim Torra que a RAC1 va anunciar que avui s’enviaran cartes a tots els dirigents de la la Unió Europea i de l’EFTA (Associació Europea de Lliure Comerç) per “explicar-los el que passa i perquè s’adonin de la crisi catalana”. També va reiterar, un cop més, que demanarà una reunió per seure amb Mariano Rajoy i abordar el panorama a Catalunya per poder parlar de tot. “No he tingut encara cap mena de contacte amb el senyor Mariano Rajoy. Crec que em rebrà aviat, immediatament quan es formi govern”, va matisar.

Gest de Ciutadans

Per la seva part, Ciutadans continua amb la seva croada contra Torra i avui té previst presentar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un recurs contenciós administratiu per anul·lar la presa de possessió del president de la Generalitat perquè considera que no va respectar el “tràmit essencial” i dona per fet que desobeirà la Constitució i les lleis.

No hi ha cap raó per no permetre formar govern i engegar la legislatura
Elisenda Alamany
Catalunya en Comú-Podem
Ara mateix no tinc previst substituir els consellers Rull, Turull, Comín i Puig
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Estic segur que el president deu haver pactat amb els independentistes com sortir de l’embolic
Joan Tardà
DIPUTAT D’ERC
[Els consellers restituïts] han de poder assumir el càrrec amb normalitat democràtica
Maria Sirvent
DIPUTADA DE LA CUP

Possible prevaricació per la retenció dels nomenaments

Des que es va aprovar la declaració d’independència, el 27 d’octubre, la justícia i les lleis són un altre capítol imprescindible del procés. El cas dels no-nomenaments dels consellers entra de ple en aquest terreny, ja que l’associació de juristes Drets està estudiant demandar el govern espanyol per prevaricació perquè està “retenint” la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) dels nous consellers de govern. “És un acte degut i taxat. No poden aturar-lo argumentant que estan mirant la seva viabilitat. En tot cas, s’ha de publicar i si llavors algú hi vol presentar recurs, que ho faci”, assenyala Sergi Blázquez, de Drets. Però aquí no s’acabaria aquest serial. Si La Moncloa comuniqués el decret al DOGC s’entraria en un altre debat sobre els terminis. El DOGC es regeix per la llei de taxes i té un termini màxim de 10 dies per publicar les notificacions, un cop comprovat que s’han pagat les taxes, però com que en el cas dels nomenaments no hi ha taxes pel mig, es podria interpretar que no hi ha terminis.

D’altra banda, l’associació d’advocats voluntaris de Girona constituïts arran del referèndum de l’1 d’octubre acusa l’Estat espanyol de “vulnerar la legalitat” impedint la formació del govern i hi afegeix: “Aquest tipus d’ingerències, impròpies d’una democràcia normalitzada, repugnen qualsevol mena de criteri jurídic.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona