Política

Deixen en llibertat al llibreter neonazi Pedro Varela

L’Audiència de Barcelona ha suspès el compliment de la seva condemna

L’Audiència de Barcelona ha acceptat el recurs d’apel·lació de la defensa del llibreter neonazi Pedro Varela, i ha suspès l’execució de la pena de tres mesos i un dia de presó per editar edició, distribuir i vendre del llibre ’Mein Kampf’ d’Adolf Hitler sense l’autorització dels propietaris dels drets. Varela ja ha sortit aquest dimarts al vespre de la presó de Quatre Camins després de complir un mes i dinou dies de condemna.

El propietari de la Llibreria Europa va ingressar a la presó el 3 d’abril després que el jutjat penal número 15 de Barcelona li denegués la suspensió de la pena. El jutge va fer cas a la petició de la Fiscalia, que es va mostrar contrari a la suspensió de la pena perquè el condemnat tenia antecedents penals.

Ara l’acta de l’Audiència apunta que els antecedents de Varela són prou antics i es poden considerar “cancel·lats” o “cancel·lables”. Per això, el tribunal ha ordenat la suspensió del compliment de la pena de tres mesos i un dia de presó i l’alliberament de Varela amb la condició que no torni a cometre un altre delicte durant dos anys.

Varela ja va ser condemnat diverses vegades des del 1998 per difusió d’idees que justifiquen el genocidi i per promoure, afavorir, incitar a l’odi, la violència, l’hostilitat o la discriminació. En aquest sentit, la Fiscalia va constatar que les condemnes anteriors no van comportar la “reinserció social” de Varela.

A l’abril, un jutjat penal de Barcelona va condemnar el propietari de la llibreria Europa, a pagar gairebé 70.000 euros a l’estat de Baviera per haver publicat el llibre d’Adolf Hitler sense el seu permís entre el 1997 i el 2010. En total en va fer deu edicions que va vendre a la seva llibreria i a d’altres d’Espanya i l’estranger, amb un total de 4.375 exemplars venuts i un valor global de 98.264 euros. El jutjat el va condemnar per un delicte contra la propietat intel·lectual a sis mesos de presó, 1.080 euros de multa i a un any d’inhabilitació per editar, publicar i vendre llibres.

L’Audiència de Barcelona, però, va estimar parcialment el seu recurs i finalment va establir la pena en tres mesos i el va eximir de pagar la indemnització de prop de 70.000 euros.

A més, va considerar que no es podia quantificar la totalitat dels perjudicis econòmics al titular dels drets de propietat intel·lectual del llibre, l’estat lliure de Baviera, i va deixar sense efectes la condemna imposada en la via de responsabilitat civil i absolia Varela de pagar-la.

La sentència també recollia que el Ministeri de Finances de Baviera va manifestar que ja no tenia “cap interès” per continuar amb el processament de Pedro Varela i que retirava la denúncia presentada el 2009, sense que constés interès a obtenir reparació econòmica pels perjudicis produïts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona