Política

Albiol cedeix i ofereix al PSC l’alcaldia de Badalona

El líder municipal del PP renuncia a liderar la moció de censura per facilitar que Dolors Sabater sigui desbancada de l’alcaldia

Els edils populars votaran a favor del candidat socialista Àlex Pastor

Falta només un any per a les pròximes eleccions municipals i Badalona pot estar a un pas d’un canvi de govern. El líder del PP, Xavier García Albiol, va anunciar ahir que renuncia a liderar la moció de censura per desbancar Dolors Sabater de l’alcaldia i que els deu regidors populars votaran a favor de la candidatura del socialista Àlex Pastor. La decisió facilita que el PP, el PSC i Cs puguin configurar una alternativa al govern de Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA.

Tot plegat va començar el 7 de maig, quan Sabater va perdre la qüestió de confiança que va plantejar per poder tirar endavant el pressupost, arran de la falta de suports polítics. S’obria llavors un termini de 30 dies –fins al 7 de juny– perquè l’oposició pogués plantejar una moció de censura. Amb el comptador en marxa, el PP, el PSC i Cs coincidien en la voluntat de formar un govern alternatiu, però, fins ahir, ni socialistes ni populars volien renunciar a la possibilitat d’accedir a l’alcaldia. Mentre que el PSC deixava clar que només formaria part d’un govern amb el PP en cas que l’encapçalés Pastor, Albiol reivindicava que havia estat el candidat més votat en les últimes municipals. Al final, però, ha fet un pas al costat i ha cedit a les demandes dels socialistes, que durant tres anys han fet costat al govern actual.

“El que estic fent és un oferiment sincer, sense lletra petita ni cap tipus de condicions; Badalona està per sobre de personalismes i d’aquí a un any els veïns ja decidiran a qui volen i què és el que volen”, va afirmar ahir el líder del PP en unes declaracions recollides per l’ACN. Albiol, malgrat tot, va insistir que “el més normal” seria que l’alcaldia fos per al PP, que gairebé triplica el nombre de regidors socialistes. Tot i així, va dir que està disposat a fer aquest “sacrifici” perquè prefereix un govern de transició presidit pel PSC abans que la continuïtat de Sabater en el càrrec. “Des de fa tres anys patim les conseqüències d’un govern que ha girat l’esquena als problemes reals dels veïns i només està preocupat per posar l’Ajuntament al servei del procés independentista”, va subratllar.

El líder del PP es va mostrar convençut que les tres formacions arribaran a un acord, ja que divendres van mantenir una primera reunió conjunta i “va haver-hi una coincidència en un 80 o 90% de les accions que [consideren que] s’han de dur a terme a Badalona en el proper any”. Hi va afegir que espera poder tancar a finals d’aquesta setmana un acord amb el PSC i Cs al voltant del programa de govern i que la moció de censura es pugui presentar la setmana vinent. Albiol va recordar que el PSC només té tres dels 27 regidors del ple –Cs en té un–, de manera que el PP no descarta formar part de l’alternativa resultant de la moció. El que volen –va dir– és “un govern fort”.

El PSC analitzarà ara l’oferta d’Albiol, tot i que deixa clar que caldrà arribar a un acord sobre el programa de govern abans de donar per tancat el pacte. Cs manté la seva posició i ahir va reafirmar que no seran “un obstacle” per “aconseguir un govern constitucionalista” a Badalona. Les tres formacions es tornaran a reunir demà amb relació a les propostes programàtiques.

LA XIFRA

14
regidors
sumen el PP, el PSC i Cs del total de 27 que formen el ple. El govern de Dolors Sabater en té deu.

LA FRASE

El que estic fent és un oferiment sincer, sense lletra petita; Badalona està per sobre de personalismes
Xavier García Albiol
Líder del PP a Badalona
Les claus

Amb la vista posada en les eleccions de l’any que ve

Sara MUÑOZ

Que, enmig d’una negociació, el líder del PP, Xavier García Albiol, triï una roda de premsa en lloc de la taula on t’asseus a parlar per anunciar que està disposat a cedir l’alcaldia al PSC, no deu ser la millor manera d’iniciar un idil·li. L’oferta d’Albiol s’ajusta al que reclamaven els socialistes, però la resposta de l’equip de Pastor no està definida, sobretot perquè el PSC no té clar si, a un any de les municipals, els surt més a compte entendre’s amb un polític com Albiol (el 2015 el volien fer fora a qualsevol preu) i a canvi treure rendiment de l’alcaldia, o mantenir la distància amb els populars. El PSC ha convocat avui la militància per copsar opinions.

El PP, per la seva banda, fa aquest oferiment per vendre a la ciutadania que ha foragitat el govern de la CUP (tot i que la formació té tres dels deu regidors del govern, i sota la fórmula de Guanyem) i per construir uns ponts amb els socialistes que poden ser més que necessaris l’any que ve, quan Albiol intenti recuperar l’alcaldia. Ell és conscient que el suport del PSC pot esdevenir clau. En les pròximes hores es poden moure encara moltes coses, però ja s’apunta que la moció de censura, si es fa afectiva, no serà abans del 7 de juny. Així el nou govern disposarà d’un nou pressupost dissenyat pels mateixos que ara volen fer fora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA