Política

Torrent convoca per demà el ple amb el focus en la delegació de vot de Comín

La mesa demana un informe sobre la nova situació jurídica del diputat

Cs i el PSC alerten del risc que s’impugnin les votacions i es dificulti la tasca legislativa

El que hauria de ser un ple de tràmit demà divendres, amb l’aprovació de les comissions legislatives i l’inici dels treballs parlamentaris, es pot convertir en un nou maldecap per a la mesa del Parlament a causa de la delegació de vot que té concedida el diputat Toni Comín.

L’aixecament de les mesures cautelars ordenades per la justícia belga la setmana passada ha fet variar les condicions per les quals aquest diputat ha pogut fins ara delegar el vot en el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià. Així ho creuen Ciutadans i el PSC, que ahir a la mesa del Parlament ja van demanar que es revoqui aquesta delegació. Si s’apliqués el canvi, la majoria que formen Junts per Catalunya i ERC quedaria en 65 diputats i passaria a tenir el mateix nombre que l’oposició i, per tant, la presa d’acords reforçaria el paper de la CUP, que hauria de dirimir en l’empat tot i haver-se situat en la més dura oposició davant del que preveuen que serà un nou mandat autonòmic.

Però, de moment, la mesa va optar ahir per guanyar temps i demanar un informe a la defensa de Comín perquè acrediti quina és la nova situació jurídica del diputat per permetre continuar o no la delegació de vot. La mesa, amb majoria de JxCat i ERC, ha donat de termini fins dimarts de la setmana que ve per lliurar la documentació. L’oposició, però, no hi està d’acord, ja que això permet a Comín delegar el vot en el ple de demà, convocat per a les 10 del matí. Els comuns van demanar ahir escurçar els terminis i disposar demà mateix d’aquesta informació i evitar així que els acords que es preguin en la sessió plenària puguin ser susceptibles de ser impugnats si algun altre partit considera que Comín ja no està en condicions de delegar el vot. Ciutadans i el PSC, de fet, van ser ahir els primers a anunciar que registraran una petició a la mesa perquè reconsideri la decisió i no descarten, en cas que no sigui acceptada, un recurs al TC. Alerten que una decisió judicial d’aquest òrgan podria anul·lar els acords del ple com ara l’aprovació de les comissions legislatives que han de donar inici a la tasca legislativa que és pròpia de la cambra catalana i l’activitat parlamentària tornaria a quedar aturada. La petició de reconsideració es podria valorar en una reunió de la mesa abans del ple de demà. Res fa preveure que la majoria de JxCat i ERC a la mesa canviï de parer, la delegació de vot està activa i oficialment no s’ha rebut cap canvi de la situació judicial del diputat Comín. Del que acabi fent l’oposició dependrà que la cambra catalana pugui engegar la feina legislativa sis mesos després del 21-D.

Torra, a la bancada de govern

Més enllà del debat i de la probable aprovació dels tres punts de l’ordre del dia, el ple de demà oferirà una nova imatge inèdita a la cambra catalana. Fins ara l’excepcionalitat estava marcada per l’absència de membres del govern en funcions, ja que tots van ser destituïts pel 155 i ara són a la presó i a l’exili. Demà el president Torra deixarà l’escó i baixarà a la bancada de seients reservada, a primera fila, per al govern. S’hi asseurà, però, tot sol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona