Política

Lamela envia a judici Trapero i la cúpula d’Interior

La magistrada tanca la investigació contra el major, l’exdirector dels Mossos, l’exsecretari general d’Interior i una intendent

Eleva el cas per sedició i grup criminal a la sala de l’Audiencia Nacional

La magistrada de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela va comunicar ahir que tanca la investigació pel procés d’independència i envia a judici el major Josep Lluís Trapero, l’exdirector dels Mossos, Pere Soler, l’exsecretari general d’Interior, César Puig, i la intendent Teresa Laplana, pels delictes de sedició i de pertànyer a grup criminal. Així la jutgessa indica que eleva la causa a la sala primera de l’Audiencia Nacional, a Madrid, que serà l’encarregada de posar data de la vista i de jutjar el cas. Segurament aquest judici serà abans que la causa central al Tribunal Suprem, prevista per a finals d’any.

No obstant això, la mateixa jutgessa Lamela indica en la resolució que queden pendents els recursos d’apel·lació dels acusats contra el seu processament i que ha de resoldre la sala segona de l’Audiencia Nacional. Ara, a més a més, la fiscalia i les acusacions hauran de presentar els seus escrits d’acusació amb les penes que sol·liciten per a cada un dels processats i les defenses, el seu escrit exculpatori.

Amb tot, la instructora tanca la causa en considerar que ja s’han realitzat totes les diligències per dur el major Trapero a judici per dos delictes de sedició, castigat amb fins a quinze anys de presó, i de formar part d’un grup criminal, amb penes de fins a quatre anys de presó, per haver entorpit l’actuació de la Guàrdia Civil en els escorcolls del Departament d’Economia, ordenats pel jutjat d’instrucció 13 de Barcelona per aturar l’1-O, el 20 i 21 de setembre passat, i també per no evitar la votació del referèndum. A la intendent Teresa Laplana l’acusa d’un delicte de sedició pels fets del 20-S ja que era la seva zona de guàrdia.

Pel que fa a Puig i Soler, els acusa d’un delicte de sedició i també de grup criminal per suposadament haver ordenat —sense que en consti cap prova documental o verbal— al cos de la policia catalana de permetre el referèndum de l’1-O i de no prohibir-lo, com va dictar la magistrada del TSJC, tot i que també demanava que no és pertorbés la convivència.

Cap Guàrdia Civil

La penalista Olga Tubau, defensora de Trapero, va demanar la declaració dels principals comissaris i de l’actual comissari en cap, Ferran López, que va desmentir les afirmacions del coronel Diego Pérez de los Cobos, coordinador de l’operatiu policial de l’1-O que assegura que la policia catalana li havia amagat dades. La magistrada, però, va denegar la petició de les defenses d’interrogar el tinent coronel i els agents de la Guàrdia Civil que van elaborar els atestats inculpatoris, els quals sí seran citats al judici per la fiscalia. Les defenses a la causa del Suprem també s’han vist privades d’aquests interrogatoris. Lamela, al final, ha mantingut criteri propi i no va fer empresonar Trapero, Soler i Puig ni va imposar-los una multa de 100.000, com volia la fiscalia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia