Política

ESTEVE AVELLANET

ALCALDE DE MERANGES

“El Pirineu està cada vegada més malalt”

És a l’Ajuntament des de l’actual etapa democràtica

Ara governa pel PDeCAT en minoria amb dos regidors del PP a l’oposició

Ara té més temps per fer d’alcalde. És constructor ara ja jubilat. Acabarà el mandat amb 32 anys a l’Ajuntament i diu que si trobés relleu podria haver arribat el moment de deixar pas.

Fa 24 anys que és alcalde d’un dels municipis més petits del país. El PDeCAT no va inscriure reserva i la mort del company de grup va deixar-lo sol amb dos regidors del PP a l’oposició. Tot i això, Esteve Avellanet afirma que no té problemes per governar.

Com ha aconseguit fer viable el govern amb vostè com a únic representant del PDeCAT?
Hi ha bona sintonia. Funcionem bé. Quan va morir el meu company de partit es va parlar d’una moció de censura, però al final van dir que podíem continuar com fins ara, perquè feia anys que jo era alcalde i tenia apamat el càrrec.
El PP havia presentat molts candidats fantasma... és el cas de Meranges?
No, un dels regidors és d’un conegut restaurant del poble i l’altre fa molts anys que hi és, tot i que viu a Puigcerdà, hi té un fill i sempre és per aquí.
Com afronten els temes relacionats amb el procés?
Tenim clar que en pobles tan petits la política no té sentit. Ens hem posat d’acord per respectar-nos i tirar endavant el dia a dia. Com que també soc conseller del Consell Comarcal de la Cerdanya, els temes polítics els aprovem allà.
I en les pròximes eleccions?
Sembla que s’ha empadronat més gent. No sé si passarem dels 100, perquè sempre estem variant el padró entre les 110 i les 95 persones.
Però vostè es tornarà a presentar?
N’estic una mica cansat. Hi soc des de la restitució de la democràcia, sempre per CiU i ara pel PDeCAT, com a independent o no. Els vuit primers anys vaig ser tinent d’alcalde i fins ara, alcalde. M’ho haig d’acabar de pensar. Si trobo gent jove que vulgui ser-hi, els cediré el pas i col·laboraré amb ells per aportar-hi experiència.
I, si repeteix, ho farà pel PDeCAT?
No ho sé. Als pobles petits, no és com als grans. Quan falten quinze dies per a les eleccions, se sol solucionar tot. La gent del poble ens coneixem tots.
Meranges limita amb l’Estat francès. Han vist córrer més policia espanyola els últims mesos?
No els veiem massa. Els camins de muntanya són poc practicables. La carretera va a Guils i arriba a menys d’un quilòmetre de la frontera. És pista i a l’hivern està tancada. I per l’altra banda no és practicable.
En quins projectes han treballat o treballen durant aquest mandat?
Hem acabat el refugi de Malniu. Hi vam fer una ampliació fa dos anys. De trenta places vam habilitar-ne seixanta. Hem arreglat la carretera cap al refugi i estem urbanitzant dos carrers al poble: el de Girú i, en aquest mateix nucli, el del Riu.
Quin és el pressupost municipal?
Sobre 270.000 euros, entre 140 i 160 dels quals, d’ordinari. Els ingressos ens provenen de l’explotació de la muntanya, dels pagesos, de les subhastes de fusta, de l’IBI, del refugi, del turisme... Costa trobar recursos.
Per què?
Tot va segons el nombre d’habitants i això ens limita. Per això, el Pirineu cada vegada està més malalt. Som quatre i el cabo. La Cerdanya té 18.000 habitants en conjunt i, al Vallès, el municipi més petit, 24.000.Tots volem activitats a la muntanya, però qui ho paga?
Què els queda per fer?
Hem fet tantes coses que no ho sé pas. Hem d’acabar d’asfaltar la carretera que va al refugi, però no tenim ajuts de muntanya; ara ens toca arreglar els camins interiors del poble, però ho tenim complicat perquè hem d’aplicar contribucions per llei i hi ha veïns amb més de 200 metres lineals de façana... Anem fent trossets, com ara la renovació de tot l’enllumenat amb leds.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”