Política

El rapermallorquí Valtonyc marxa a l’exili per evitar entrar a la presó

Al músic, que podria ser a Bèlgica, se li acabava avui el termini de deu dies que se li havia fixat per entrar voluntàriament en un centre penitenciari

Valtonyc, raper mallorquí condemnat a tres anys i mig de presó per delictes d’enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona, ja és fora de l’Estat espanyol. Unes fonts, ahir, el situaven a Suïssa i, altres, a Bèlgica, on avui hi ha organitzat un acte contra la repressió a les portes del Parlament Europeu en el qual hi participarà el també raper Pablo Hasél, que ahir, a través de Twitter, denunciava que la Policía Nacional l’havia seguit “fins a la mateixa porta de l’avió” cap a Brussel·les. Segons algunes veus, el mateix Valtonyc podria comparèixer en aquest acte a la capital belga.

Tot i que Valtonyc ja faria dies que és fora de l’Estat, la notícia del seu exili no va transcendir fins ahir al vespre, poc abans que finalitzés el termini de deu dies que l’Audiencia Nacional havia fixat perquè el músic entrés voluntàriament en qualsevol dels centres penitenciaris de l’Estat espanyol. Al migdia, el raper –per a qui, avui, probablement s’emetrà una ordre de crida i cerca– havia advertit a través de les xarxes socials que “desobeir és legítim i obligació davant aquest estat feixista” i que no ho posaria “tan fàcil”. Josep Miquel Arenas, que és com es diu el músic, assegurava també que Espanya faria “el ridícul un cop més”. “Aquí no es rendeix ningú”, reblava.

La decisió de Valtonyc, que en els seus recents concerts per tot l’Estat ja havia reiterat que no entraria a la presó de manera voluntària, era ahir recollida per diferents mitjans internacionals, obrint-se d’aquesta manera una altra prova d’estrès per a la justícia espanyola. La volada que pot acabar adquirint l’exili de Valtonyc, finalment, va quedar manifestada amb declaracions com les del president Carles Puigdemont (“tot el meu afecte per una decisió difícil en l’àmbit personal però que et permet continuar defensant valors i llibertats fonamentals”) o les de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va afirmar: “Un país on els artistes han de fugir per no ser empresonats per les lletres de les seves cançons és un país on la llibertat d’expressió està malmesa i la democràcia, en risc.”

Crits de “llibertat d’expressió” a la plaça Sant Jaume

Al mateix temps que es coneixia la marxa de Valtonyc, desenes de persones anaven arribant a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on la plataforma No Callarem havia convocat, com en d’altres ciutats de l’Estat, una concentració a favor de la llibertat del raper mallorquí i la llibertat d’expressió. Després de fer sonar, per mitjà d’uns altaveus situats enmig de la plaça, una de les cançons de Valtonyc, els prop de tres-cents manifestants van començar a fer proclames a favor de la llibertat d’expressió i l’alliberament dels presos polítics i en contra dels Borbons. La reivindicació va acabar amb la lectura d’un manifest de la plataforma No Callarem, la crema de retrats de Felip VI per part de diverses persones i una manifestació fins a la Via Laietana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona