Política

Rajoy insisteix que es reunirà amb Torra quan aquest nomeni un govern “normal”

El president espanyol reitera que l’aixecament del 155 està “a les mans” del president de la Generalitat

Agraeix al PSOE el “comportament absolutament lleial”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat aquest dijous que “per descomptat” es reunirà amb el president de la Generalitat, Quim torra, si aquest el truca després de constituir un govern “normal” sense presos ni persones que es troben a l’estranger. “És la meva obligació com a president del govern i ho faré”, ha dit, “però no li diré coses diferents a les d’ara” sinó que “estic disposat a parlar i a construir” però que “a Espanya es compleix la llei”. En aquest sentit ha recomanat a Torra que “no faci com el seu predecessor, que va venir a demanar-me una cosa que no li podia donar i que per tant no li vaig donar”, en referència al referèndum acordat que li va reclamar Puigdemont. En aquest marc, ha insistit que l’aixecament del 155 està “a les mans” de Torra, i ha agraït el “comportament absolutament lleial” del PSOE en la seva estratègia per combatre el sobiranisme.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a la COPE on ha expressat la seva satisfacció per l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat i ha advertit que la Constitució no recull el dret d’autodeterminació que el PNB i Bildu han inclòs a l’acord sobre el nou Estatut, però “d’això ja en parlarem al seu dia”.

El president espanyol ha recordat que l’acord del Senat per a l’aplicació del 155 deixa clar que la intervenció s’aixecarà quan prengui possessió el nou executiu de la Generalitat, però “ha de ser un govern normal” perquè “no es pot pretendre fer un govern amb des persones a la presó i dues fugides de la justícia”, perquè “és com nomenéssim el ministre de Sanitat i els posem a viure a Hungria”, cosa que no és “de sentit comú”.

En aquest marc, ha responsabilitzat les forces independentistes del fet que encara es mantingui actiu el 155. “Haguessin pogut fer govern al gener, i han estat donant voltes i presentant candidats que no ho poden ser”, ha afirmat en referència a Puigdemont, Sànchez i Turull. “Allà es pot constituir una majoria i governar, l’ideal seria que es governés per a tots i poséssim punt i final a aquest malson que no beneficia ningú”, ha dit.

Rajoy també ha parlat de la negativa de la justícia alemanya a extradir Puigdemont i ha recordat que el procés encara no ha acabat. En tot cas ha afirmat que “és evident” que a Europa “la confiança entre els nostres sistemes judicials ha de ser és gran”. “Si a Espanya una cosa és delicte i actua la policia i els jutges el normal es que això es respecti”, ha dit abans d’atribuir la situació al fet que la construcció d’Europa “encara no està completada”.

Pel que fa al seu futur, el president del govern espanyol ha afirmat que està “animat i amb ganes” per optar a la reelecció, tot i que ha afirmat que “aquestes coses s’han de parlar dins del partit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom